Constructia unei case in regie proprie - discutii tehnice

Discutii libere si vesele despre orice altceva decat pescuit.

Constructia unei case in regie proprie - discutii tehnice

Mesajde Gerula pe August 19th, 2011, 9:21 am

Discutia pleaca de la acest dialog:

toni f scrie:pereti integral din beton nu se fac decat la blocuri foarte inalte, sunt pereti diafragma cu rol special de sustinere in anumite locuri din structura ...

in nici un caz la o casa normala de 2 etaje nu va da in veci un arhitect si un structurist ca solutie turnarea integrala de beton ...

ca logica generala, un perete de beton este foarte prost din punct de vedere izolatie termica ... nu mai retin specificatiile exacte si mi-e lene sa caut, dar :

ca sa ai acelasi indice de izolatie termica ca la un perete de caramida gvp sau poroterm de 30 de cm grosime ( acum normativele pentru stalpi dau ca minima dimensiune 30*30 cm, si deci si zidaria ar trebui sa fie de 30) probabil trebuie sa faci un perete de beton de 150 de centimetri grosime ....

mai departe, un perete de beton integral va trage in mod continuu umezeala prin capilare ... la structura de rezistenta si zidarie (portanta sau nu) se face ruperea de capilaritate prin material izolant pus intre beton si primul rand de caramizi ...

exista un tip de caramizi mari (austriece, nemtesti ceva) si care se imbina intr-un anume fel una cu alta si in care se toarna beton ... este o solutie destul de scumpa, chiar daca se pare ca foarte buna, si oricum nu rezulta un perete integral din beton ...

da, se poate turna foarte usor beton pe curbura, se cofreaza cu tego sau cu osb si se realizeaza curbura grinzii sau stalpului sau :? :shock: :? peretelui ... nu este mare filozofie sa torni beton pe curbura ... sau daca vrei sa torni o coloana ( pentru cine foloseste asa ceva in arhitectura :twisted: :twisted: :twisted: ) , turnarea se face avand ca si cofrag tzeava de pvc la diametrul dorit, tzeava care se indeparteaza dupa aceea cu flexul ...

trebuie sa admit, si eu am ceva pereti de beton la casa ... dar sub cota 0 :twisted: :twisted: :twisted:

adicatalea la subsol, care este element cheie de rezistenta in structura, atat peretii exteriori care pleaca din placa radier general cat si peretii departitori sunt de beton ... si pentru o izolatie corespunzatoare , pe betonul exterio s-a realizat hidroizolatie bituminoasa, dupa care zidarie, si abia apoi s-a umplut cu pamant pe langa subsol ...

dar ca sa revin, acesti pereti sunt de beton integral pentru ca joaca un rol foarte important in structura de rezistenta a casei ... datorita existentei acestui subsol de 75 de mp pe o amprenta de 130 mp, tot restul fundatiei a fost realizata pe cuzineti, si nu pe fundatie continua ( economie de beton fier si munca inutila) ....

mai departe, peste cota 0, exista stalpi, grinzi, placi planseu, centuri de acoperis bla bla bla de beton .... dar nici un alt perete de beton, pt ca asta este o prostie totala la un imobil de p+2 ... malakie cum s-ar zice ...

apropos gigi, ce dimensiune au stalpii tai ? ca parca nu au 30*30 :P :P :P

si ca logica generala, eu daca m-as fi priceput si as fi avut timpul necesar, as fi pus mana la constructia casei ... doar ca nu am o profesie liberala, ca gigi si de ce nu si gerula, iar programul meu este fix si restrictiv ... deci il inteleg perfect pe gigi si de ce era murdar de ciment pe degete :)

ps; si eu sunt curios sa vad niste poze cu casa lui gerula, cu peretii de beton integral ... eventual si din b500 :D :D :D

Gerula scrie:P.S. @Tonifricius: mai, tu lucrezi intr-o banca :lol: :lol: :lol: , eu am doi arhitecti si un inginer constructor in familie :D :lol:

Solutia cu pereti exteriori de beton se foloseste si cand ai la interior elemente arhitecturale care necesita o structura de rezistenta supradimensionata. Daca iti faci un cubulet cu cateva camere la fel ca alea de la bloc plus un acoperis deasupra, evident ca nu-i nevoie ;) :lol:

In alta ordine de idei, zici ai fi pus mana sa lucrezi doar ca n-ai avut timp. :lol: :lol: :lol: Exact asta era ideea exprimata de mine, si anume ca timpul e ceea ce-i lipseste proprietarului care construieste in regie proprie. Esti prea ocupat sa faci alte lucruri in momentele alea, lucruri care, nefacute ca lumea, se traduc in sume mult mai mari decat costul salariului unui muncitor.

P.P.S. Mai intreaba si tu un constructor in ce fel ar fi inferioara ca izolatie termica solutia "beton+polistiren extrudat" fata de soluctia "caramida". :roll: :lol: Cert este ca eu, cu pereti de beton plus extrudat de 10 plus tencuiala grosuta deasupra platesc o factura infima la gaze iarna, pentru o casa de peste 400 de metri patrati suprafata totala.

P.P.S.S. Singurul lucru corect acolo e descrierea felului in care se cofreaza ca sa torni betonul pe rotund. :D
Daca imi aduc bine aminte, la subsol am folosit b300 :D

toni f scrie:
ok, hai sa contraraspundem :

1. spune-mi si mie te rog ce elemente arhitecturale de interior au justificat constructia cu pereti de beton, chiar am o curiozitate sincera , fara alte apropouri ...

2. nu stiu casa lui gigi, dar a mea te asigur ca nu are nici o treaba cu cateva cubulete si acoperis, si iarasi te asigur ca nu-i trebuie nici un fel de perete de beton ... mai mult, tot pe mal la cernica isi face casa patronul de la dimar, si este o casa victoriana de-aia gigantica ( nu si urata totusi, arhitectonica este frumoasa) , o estimez la minim 1500 de metri suprafata construita, p+3, sefeuri grav ... o vad de la mine, am fost pe santier in diferite stadii, si te asigur ca nu are nici un perete diafragma ... si iarasi te asigur ca nu se precupeste nici un efort si nici o cheltuiala ca acea casa sa fie tzatza de matza, asa ca nu merge sa-mi zici ca se face treaba de mantuiala, sau economii, sau altceva ....

3. la mine la casa am caramida plus tencuiala plus polistiren de 10 double density ... profile salamander cu 5 camere, geamuri super destepte, centrala ferolli de 36 kw in condensatie care merge in zona de randament maxim, si platesc in lunile de frig intens cam 500 de ron in medie pe luna gazul la o suprafata incalzita de 240 de mp (subsolul nu-l incalzesc, sunt 15 grade constant acolo ). toate astea in conditiile in care sistemul de climatizare imi tine 23 de grade la parter si 25 la etaj in mod constant , zi si noapte. spune-mi te rog la tine cat platesti exact, ce centrala ai, ce suprafata incalzesti, cum o incalzesti etc ... detalii concrete....

in alta ordine de idei, nu trebuie sa fi in banca sau in constructii sau jurnalism ca sa stii sa citesti indicii de izolatie termica ai diverselor materiale .... calculati de profesionisti in merceologie si rezistenta materialelor si whatever ...

4. nu pot sa zic ca ma impresioneaza ca ai 2 arhitecti si un constructor in familie, mi se pare un argument sofistic ieftin. te rog frumos sa-mi raspunzi cu argumente concrete, faptul ca ai asemenea rude nu insemna nimic in ultima instanta, poate nu i-ai consultat, sau poate nu te intelegi cu ei, poate nu sunt cei mai buni arhitecti si constructori de pe fata pamantului etc etc etc ...

un argument concret este indicele de izolatie termica (sau spus altfel conductivitatea termica, lambda ) al diverselor materiale :

la beton este de 1,7 W/(mK) ( gasit aici http://izolaretermica.blogspot.com/ )

la caramida porotherm wienerberger este de 0.19 W/(mK) , conform producatorului ... de 10 ori mai mica conductivitatea termica, sau altfel zis caldura care trece prin perete ...

http://www.wienerberger.ro/App/Maps/Wb- ... otherm.pdf

asta inseamna la mine argument concret .... nu rude in bransa, sau ca platesti sume " infime" ... chestii concrete te rog frumos ...

5. vezi ca polistirenul extrudat este cu indice lambda mai slab decat cel expandat :P ... are doar rezistenta mecanica mult mai buna, si se foloseste iin zonele in care poate fi expus la lovituri sau alte socuri, si in zonele in care se monteaza pe ele piatra sau alte giugele grele, nu doar tencuiala structurata ....

6 . foarte corect si eu tot b300, si desi aveam b250 pentru peste cota 0, am folosit incontinuare tot b300.

7. foarte corect, pentru mine costul de oportunitate pentru a-mi petrece timpul pe santier nu ar fi justificat niciodata prezenta mea acolo in locul unui lucrator ... desi fi atent, exista oameni care au timpul necesar, sim bani arhisuficienti, si totusi lucreaza la casa proprie din placere si dedicare ... cunosc asemenea oameni, si i-am apreciat intotdeauna ...

Gerula scrie: Nu vii tu mai bine sa discutam aici de case intr-un topic dedicat, decat sa facem ping-pong intre doua forumuri, si pe sectiuni unde se discuta cu totul alte chestii :lol: :lol: :lol: . [b]

Micul balet care a urmat pe tema crearii contului nu l-am mai cita nu facea obiectul topicurlui :lol: :lol: :lol: . Sper numai sa nu-l vad pe Toni scriind si aici chestii gen "95% dintre mesaje sunt ale tale", nu de alta, dar intra la postare intentionata de informatii false :lol: :lol: :lol: , mai ales dupa discutia de ieri pe tema crearii contului.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Constructia unei case in regie proprie - discutii tehnice

Mesajde Gerula pe August 19th, 2011, 9:45 am

Asadar s-o luam in ordine:

1. Cel mai la indemana exemplu este scara balansata, turnata din beton si acoperita cu granit. In mod evident treptele nu se puteau prinde de niste pereti de caramida, nu? :roll: Nici nu prea aveam alta solutie constructiva pentru un asemenea element, lemnul scartaie si e un cosmar sa intretii pe termen lung o scara balansata realizata din lemn, iar o scara de metal arata hidos intr-o casa in 99% din cazuri (parerea mea).

2. Nu am vazut ce-si construieste patronul de la Dimar, dar asta e un argument la fel de valabil ca si ala al meu pe care l-ai respins la punctul 4 ca fiind un sofism :lol: :lol: :lol: . Putin mai multa coerenta logica, te rog, daca nu mi-l accepti mie nu incerca sa-l folosesti tu :D .

3. Eu platesc in ianuarie si februarie cam 7-800 pe luna, la o suprafata incalzita de 440m (incalzesc si subsolul, nu am nici un motiv sa simt pardoseala rece in sufragerie pentru cativa lei). Centrala este Buderus de fonta de 52KW, incalzirea se face cu calorifere, 26 de grade in toata casa, de la subsol pana sub acoperis :D . In toata treaba asta geamurile conteaza ENORM.

4. Vezi la 2.

Partea cu compararea indicilor de izolatie termica ai betonului si caramizii este absurda, ca doar nu am tencuit betonul si l-am lasat asa. :roll: Si inteleg ca nici tu nu te-ai bazat doar pe caramida... :lol:

5. Normal ca extrudatul da protectie termica ceva mai slaba decat expandatul, pentru ca expandatul contine mai mult aer. Ideea e ca extrudatul de 10 e absolut suficient pentru a izola chiar si niste pereti din beton, iar rigiditatea lui asigura rezistenta in timp a tencuielii (oricum data pe plasa de Buzau :D ). Pereti de beton+extrudat de 10+ tencuiala groasa pe plasa de Buzau = fatada rigida, nu am nici macar o crapatura la 7 ani de cand am terminat casa dpdv structural.

Ai rabdare sa treaca si la tine 7-8 ani si sa-mi spui pe urma cum se comporta caramida+ expandatul ala. N-o zic cu rautate, dar e logic ce-o sa se intample, o casa pe stalpi de beton dar cu pereti de caramida fiind relativ flexibila.

6. suntem pe aceeasi lungime de unda
7. Pur si simplu n-ai putut sa zici doar "da dom'le ai dreptate" :lol: Discutia era despre proprietari care-si fac casa in regie proprie (sau chiar cu un constructor mai mititel, cum inteleg -poate gresesc- ca ai lucrat tu) nu despre milionari excentrici care semneaza un contract beton cu o super-firma de constructii si pe urma isi pot permite sa se joace pe-acolo cu mistria.
Gerula
Site Admin

Mesajde toni f pe August 19th, 2011, 12:20 pm

1. ok, scara balansata. solutia este foarte simpla, si nu implica constructia unui perete diafragma, si pur si simplu o grinda tapana intre stalpi, la nivelul unde se ancoreaza podestru, dupa care continui cu zidaria ... cand torni grinda si stalpii, ancorezi in grinda profile U din pc de 10-12-14 ( depinde cat de mare e podestrul si cat de lungi si late rampele pe care le sustine ... eu la acelasi tip de scara, am 2 podestre si 4 elemente vitrate mari diferite pe casa scarii , si am facut frumusel grinzi si am rezolvat problema ... solutie data de structurist, nu imaginata de mine ...
in partea cealalata, rampa se ancoreaza de placa etajului respectiv care este natural din beton, deci nu mai ai alte complicatii ...
deci dupa parerea mea nu se justifica acel perete sa fie de beton ...

sunt si solutii de metal si lemn pentru scara, arata foarte bine, dar sunt mult mai scumpe decat scara clasica cum avem noi, asa ca solutia de scara balansata e ok, doar ca imi mentin parerea ca nu era justificat acel perete de beton ...

2. touche, dar nu suta la suta ... exista elemente concrete in acel argument, respectiv dimensiunea constructiei si absenta peretilor integrali de beton. faptul ca este a unui patron de firma de constructii cunoscuta, iar este un argument logic in favoarea unei executii foarte bune a constructiei. la mine face sens argumentatia, dar daca tu il consideri sofism, nu e problem, decartam argumentul ...

3. daca atat platesti, platesti foarte bine, pentru ce sistem de constructie ai ales ... cu 26 de grade mi se pare o exagerare, eu nu pot dormi la 26 de grade. de cand mi s-a nascut piticul si tin sus 25 , mi-am mutat jos cartierul general de somn , cand vreau sa ma si odihnesc.
centrala este foarte buna si bine dimensionata pentru spatiul pe care il incalzesti, doar da-mi voie sa ma indoiesc nitel ca la asa centrala si suprafata si izolatie platesti doar 800 de ron pentru 26 de grade ... indiferent cat de destepte ar fi geamurile ...

4. nu cred ca merge sa ma trimiti la 2 ... pentru ca vorbim aici de o chestie tehnica concreta ... la normativ scrie ca betonul pierde caldura de 10 ori mai repede decat caramida … si nu am spus eu treaba asta, ci niste nene care cu asta se ocupa, nu ca noi un bancher si un journalist.
Bon, pai atunci ( tencuiala sau netencuiala) beton plus polistiren de 10, face cat caramida si polistiren de 10 ? ca aici e logica elementara, caeteris paribus, betonul plus acelasi termosistem e mai slab decat caramida si acelasi termosistem…

Deci din punct de vedere termic, solutia este mai slaba .. mai e ceva … nu mi-ai zis cum ai realizat ruperea hidro, chestie oaresicum dificila la pereti integral de beton …

5. ok, ai un avantaj de timp, nici la mine dupa 2 ani jumate nu este nici o crapatura la fatada, dar vedem la 8, aici nu am ce argumenta… in schimb , vezi ca tu ai toata casa rigida, nu numai fatada, si s-ar putea ( nu iti urez, doar constat) sa ai o mica problema in cazul unui seism mai serios … daca structura de rezistenta nu este usor flexibila, atunci ceva se rupe … si de obicei la case de caramida paraie pe la pereti … nu e neaparat o problema, reparatiile tin de estetica … la o casa asa rigida ca a ta, ori nu are nici pe dracu, ori daca e ceva problem, e un problem mare … se rupe ceva de nu-ti place de loc … un planseu, cade scara cu totul, alea alea … te pricepi cu internetul, intra pe siterui de specialitate de afara si vezi la forumuri de discutii intre structuristi arhitecti alea .. I did it acu 3 ani , si cam asa ziceau nenea aia …

6 sure…

7. m-ai inteles gresit, nu milionari excentrici cu casa facuta de bogart .. ci oameni care da, chiar si cu un million 2 3 avere, au preferat sa stea de curul casei pe perioada constructiei, si chiar sa faca chestii efectiv cu mana lor, alea la care se pricepeau evident … exemplu, un nene pe la vreo 60 de ani, pretin bun, cu peste 1 mio euri in conturi si vreo 3 case prin bucale, i-a construit casa lui fi-sa si tot ce exista lemn in casa aia e facut de mana lui … anul trecut asta .. anul asta l-am rugat daca nu ma ajuta cu o pergola, si mi-a facut cu mana lui, pergola pe 20 de metri liniari, a muncit 2 saptamani jumate impreuna cu un ajutor la ea … plus dupa alte doua saptamani, a dat fata noua la lemnul de la terasa … si conventia a fost asa, nenea doru, fa-mi te rog, nu ma intereseaza ce faci si cat costa, la sfarsit imi zici matale ce vrei .. si mi-a luat 2000 de ron manopera la pergola si 1300 de ron la terasa … omul se plictiseste sa stea in casa sis a nu bricoleze ceva … desi are o carca de bani in conturi .. cand nu e pe dunare cu salupa, face tot felul de giugele la casele prietenilor, si noi ne facem ca-l platim 

O bomboana de om ….

Acu pricepi bre? Mai sunt si de-astia pe lumea asta …

ps: nu-mi baga de-alea cu 95% la suta si postare de informatii false, ca stii ca nu halesc genul asta de afirmatii, si nici aici nici la dan nu suntem la politie la interogatoriu ... abtine-te te rog de la genul asta de comentarii, ca nu sunt constructive .. stii foarte bine ce am vrut sa zic, asa ca nu mai umbla cu soparle ...
toni f
membru nou

Mesajde Gerula pe August 19th, 2011, 1:09 pm

1. Eu am vrut scara balansata pura, ca sa zic asa. Daca faci podest, la o lungime mica a scarii, cum este intr-o casa, se duce tot chichirezul :D Asa ca intreaba-l pe structuristul ala daca mai era si alta solutie (acceptabila dpdv economic) in afara de peretii diafragma. :D

Raman la parerea ca solutiile de metal nu se potrivesc intr-o casa de locuit. Cele de lemn arata foarte frumos, dar repet, pe termen lung sunt un cosmar pe partea de intretinere. Pe mine numai granitul pus pe scara m-a costat aproape cat ar fi costat una de lemn, asa ca nu criteriul economic a stat la baza alegerii facute.

2. Cred ca l-am lamurit pe asta :D

3. Geamurile sunt Gealan, daca vrei ma uit diseara pe factura sa-ti zic ce model, cu un oaresce gaz inert intre cele doua foi de sticla samd. Chiar atat platesc in medie pe lunile de iarna. Maxim a fost 970 intr-o luna cand afara au fost destule zile cu -15 afara.

Tu te indoiesti pentru ca, neavand experienta in domeniu, crezi ca inferioritatea betonului fata de caramida in domeniul izolatiei termice mai are vreo relevanta cand casa e placata cu polistiren de 10. Roaga pe cineva sa-ti faca un calcul si o sa intelegi, sper ca nu crezi ca am ales aceasta solutie inainte de a vedea cifre. :D

Realitatea e ca diferenta intre caramida+polistiren si beton+polistiren este neglijabila. Cum spuneam, MULT mai mult se pierde daca ai niste geamuri proaste, de pilda. Sau printr-o usa de garaj de metal chior. etc etc.

4. Citeste ce-am scris la 3. Nu stiu cum sa-ti explic mai limpede, 1 e clar ca-i de 10 ori mai mic ca 10, dar 1000+1 si 1000+10 nu mai sunt chiar asa de diferite, esti om de cifre, intelegi ideea.

Ruperea hidro e o chestie relativ dificila daca izolezi betonul cu polistiren PE INTERIOR. (chestia care se mai face din saracie pe la blocuri) . Daca il izolezi PE EXTERIOR cu polistiren si mai bagi si niste spuma poliuretanica pe la imbinari dupa ce s-a uscat adezivul si inainte sa tencuiesti :D , si daca dupa toate astea faci tencuiala aia teapana de care iti spuneam cu un M50 in care ai mai bagat si niscai prafuri izolante (nu mai retin numele produsului), crede-ma ca-ti spun dintr-o experienta de 7 ani ca nu vei avea probleme. :D

5. Stai linistit, unul din motivele pentru care am ales aceasta solutie constructiva mai scumpa este ca rezultatul este calculat sa reziste la seisme peste gradul 8.5 pe Richter :D La mai mult de atat oricum nu mai conteaza, se casca pamantul asa ca rezistenta casei e ultima grija :D

6. lamurit

7. De casa am stat si eu pe durata constructiei, nu ma mira ca a stat si nenea ala. Dar chestii cu bibilit pergola la vecinu' doua saptamani sunt treburi de pensionari care nu mai au ce face, stii si tu asta foarte bine.
Eu zic ca speta e clara, vorbim de mine, de tine samd, afirmatia mea a fost ca ar fi total nerentabil sa pui mana pe mistrie pentru ca ai pierde mult mai multi bani nefacand aprovizionarea/tocmeala cu oamenii, supravegherea diverselor detalii samd. Hai sa n-o mai dam in "stiu eu un milionar care..." ca nu despre asta era vorba.

Nu uita ca pornisem de la casa in fata careia se pozase ala cu mainile prine de mortar si cu fitofagul in brate. :D

P.S. Si tu stii foarte bine ca in momentul in care zici ca 95% din mesaje sunt scrise de mine asta nu inseamna o greseala, nu inseamna nici macar o hiperbola, inseamna dat apa la moara trogloditilor, care tacane, tacane :lol: :lol: :lol: Nu e vorba de politie si de interogatoriu, dupa cum vezi discutam foarte civilizat si la obiect cata vreme nu incepi cu chestii de-astea.
Gerula
Site Admin

Mesajde toni f pe August 19th, 2011, 3:01 pm

1. nu inteleg ce vrei sa zici prin scara balansata pura ? ai casa scarii pe rotund, si fiecare treapta e prinsa in perete, care perete rotund este de beton ?
fi mai explicit ...
te asigur ca nu se duce nici un chichirez daca faci podest ...

nu de metal sau de lemn bre ... ci de metal si lemn si sunt solutii care arata de plangi, mult mai misto si decat granitul tau pe beton si decat lemnul meu pe beton ( eu am trepte de lemn, pentru ca fie vorba intre noi, granitul mi se pare infiorator de rece ca si piatra de placat suprafete mai mai mari ) ... zici ca scara de metal ( numai de metal ) este anormal intr-o casa .. logic ... dar scara de granit, este la fel de anormala ... aia e scara de institutie ... frumoasa da rece al dreacului ...

in alta ordine de idei, cat putea sa te coste granitul ala, mai ales acum 8 ani ? in 2003 ? eu am granit la casa tan brown, vreo 10 metri patrati pe la glafuri , jardiniere , partea inchisa de piatra la semineu etc ... si am dat pe el in 2008 35 eur plus tva pe mp, de la maer ... asta prelucrat ... lastra era 30 de eur plus tva pe mp ... acum sunt mai scumpe cu 30% pietrele astea, dar in 2003 trebuiau sa fie mai ieftine ....

si ca idee, tot restul pietrei de interior, am pus travertin si marmura in culori calde, ca mai arata a casa de om ...

un metru patrat de parchet de stejar de 22 mm, lamela de 90 mm latime si lungime 80-120 mm calitate AAA, fara noduri, fara alburn, cu fibra dreapta si culoare uniforma, este mai scump decat 1 mp de granit ... 50 de eur pe mp ca popa .... deci nu granitul este solutia cea mai scumpa ( ma rog, am vazut si granit de 100 de eur pe mp, ceva brazillian coffee sau something, da ala e moft aiurea, vorbim de granituri normale )

si nu confunda o scara de lemn integral cu una de-asta cu structuri jjmechere de metal, si trepte de lemn ... normal ca granitul tau a fost mai scump decat o scara clasica din lemn integral ( una normal, ca am vazut eu una din tek weekendul trecut , pentru 3 nivele, pe rotund si cu ornamente alea , foarte misto, si costase vreo 22.000 de eur) ...

astea din metal si lemn , solutie integrala, sunt undeva 5-6 sute euri pe metru liniar deci sigur mai scumpe decat granitul tau … si unele arata bine de tot …

in fine … da mai multe explicatii de cum ti-ai facut scara, sa inteleg ce vrei sa zici cu balansatul pur ….

2 ……

3+4. orice geam termopan ar trebui sa aiba gaz inert in el, si nu vid … in mod normal se foloseste argonul … te rog sa te uiti si sa-mi zici …

Eu sunt bancher si tu jurnalist, deci tu astepti ca eu sa ma pricep la cifre, si tu la litere… hai sa-ti arat ca ma pricep la la cifre (vor fi totusi niste calcule rotunde, nu chiar la super zecimala asa ):

Indicele de rezistenta termica (cu cat mai mic, cu atat mai bine) la beton este 1.7, la caramida 0.17 si la polistiren normal 0.06 si cel double density 0.042 sau pe acolo .. nu mai tin minte perfect cifrele, dar sigur astea sunt ordinele de marime … deci daca betonul este 1, ai caramida 10 si polistirenul normal ( egal sa zicem cu cel extrudat) este pentru rezoane de rotunjire 30 ( astia sunt indici la aceeasi grosime de material pentru fiecare, theoretic 1 metru cred … sa zicem ipotetic ca pentru 30 de cm la toate , pentru ca noi studiem grade de marime, nu cifre exacte … deci la 30 de cm de beton este 1, la 30 de cm de caramida sunt 10, si la 30 de cm de polistiren sunt 30 de puncte de izolatie)

Excluxand tencuiala , la un sistem de polistiren 10 cm, beton 30 de cm – adica 40 de cm de perete – ai 1 parte polistiren si 3 parti beton,… la mine asta iese ca ai 10 puncte de izolatie din polistiren (30/3 ca nu ai decat 10 cm de polistiren) plus 1 punct de la beton … asta face 11 puncte ….

La un sistem de 10 cm polistiren si 30 cm caramida, ai 10 puncte de la polistiren ( o treime din cele 30 alocate, ca nu ai decat 10 cm) plus alte 10 puncte pentru cei 30 de cm de caramida integrali …. La mine 10 plus 10 face 20 …. Deci suna putin altfel decat 1001 si 1010 ….

Prin ruperea hidro ma refer la apa care urca la interiorul peretelui prin capilarele betonului, nu cea care ar intra/iesi prin suprafata mare … daca torni placa de cota 0 sa zicem, in golul de sub ea, pui pamant, tasezi de te plictisesti, pui pietris de 2 sorturi, intai mai mare si dupa mai mic , tasezi de te plictisesti, dupa care pui folie de polietilena de-aia groasa, ca sa faci ruperea hidro intre beton si pamant … dupa care pui polistiren extrudat pt izolatie termo, faci armature, cofrezi si torni …

La grinzi, pe care incepi sa faci zidaria, pui sub primul rand de caramida o fasie de material de-ala bituminos, si astfel faci o rupere printr-un material izolant intre betonul grinzii si zidarie … si umezeala nu se ridica mai departe prin materialul liant in in perete …

Deci cum ai facut asta la un perete integral din beton … ca la un bloc de-ala mare care are pereti diafragma incepand de la minus nu stiu cat din fundatie, cei de la cota 0 nu mai ajung sa mai aiba nici o treaba cu apa … dar daca la o casa peretii de la parter sunt de beton, nu stiu cum ai facut tu rupere hidro la verticala ….

Faptul ca ai folosit substante cristalizante in tencuiala , masterseal 501 e unul foarte bun, si am folosit si eu, nu afecteaza capilaritatea peretelui de beton, ci doar permeabilitatea tencuielii interioare si exterioare … foarte bun, dar nu acopera toata gama de nevoi …

5. sa stii ca la nivel teoretic, si la mine scrie la fel, ca e calculat sa reziste la nu stiu cat .. nu mai stiu exact , peste 8, dar nu mai stiu cat … treaba este cum rezista si ce ramane dupa … ca nu am zis ca o sa cada casa pe tine … dar una e sa crape caramida din cadrul de structura, te doare in bascheti, refaci easy, si alta e sa se deplaseze o placa de la una din grinzi, sau sa abata niste stalpi, cu tot cu peretii de beton dintre ei, de la verticala … in fine, nu ne pricepem nici unul , eu ti-am zis ce opinii de la profesionisti am gasit pe vremea cand ma interesa arzator subiectul … cam toti pe afara erau de parere ca conceptul de buncar nu este neaparat sic el mai rezistent in anumite conditii … si chiar daca este, este o inutilitate sa mergi pe solutia asta de constructie ….

6…..

7. bine, concepte si pareri diferite. O lasam asa …

Nu uit, si mie nu mi se pare nimic problematic, dezonorant, ofensiv, ieftin, sau cum mai vrei tu sa zici, ca gigi semlecan muncea sau munceste la casa … ce faci tu sau eu, este problema noastra … mie mi se pare ok ca un om munceste la casa lui … si ca are ciment pe maini … adicatalea nu vorbim ca statea si bea la casa lui in costructie nu ? ci muncea … in fine … parte cu pestele din poza nu ma priveste, este in alte linii de discutie …

Era o hiperbola, ce fac “ trogloditii” cu mesajele mele sau ale tale iarasi nu ma priveste sincer … eu spre deosebire de tine nu ma simt nevoit sa ma bat cu toata lumea, sa indrept raul universal, sa ma cert cu diversi “ trogloditi “ … sincer, daca tot ii dispretuiesti atat de mult, de ce iti pierzi timpul cu ei de ani de zile ? de fapt, punct, ca nu asta e ideea discutiei …
toni f
membru nou

Mesajde toni f pe August 19th, 2011, 3:54 pm

am uitat sa mai zic ceva, apropos de incalzirea subsolului ... la mine tavanul subsolului este de rigips, si ghici ce este intre rigips si plafonul de beton ... deci exclus sa-mi fie racorel la picioare ...

in plus, in living am parchet de lemn masiv, care izoleaza foarte bine si el, iar in holul mare si in dinning place, am incalzire in pardoseala , pentru ca acolo am piatra pe jos ... so ... subsolul chiar nu necesita incalzire ... iarna 15 grade, vara 18 , si asta absolut constant ... ce necesita, este ventilatie, si de asta m-am ocupat corespunzator ...

nu vrei sa-mi dai pe mp niste poze cu casa? nu neaparat de la toate stadiile, macar 2-3 de afara, ca sa-mi fac si eu o idee de arhitectonica ...

si acu, am plecat la peste ...

see ya monday ...
toni f
membru nou

Mesajde Gerula pe August 19th, 2011, 4:03 pm

1. Scara balansata pura = fiecare treapta prinsa in perete, fara podest fara nimic.
Ce naiba, cum sa spui ca nu se duce chichirezul la o scara de cativa metri daca ii mai faci si podest? :D

Metal si lemn arata intr-adevar bine, dar gandeste-te ce solutii erau disponibile pe piata acum 7 ani (am turnat doar structura in 2003, daca faceam metal+lemn puneam toata scara pe final de 2004 sau chiar in 2005). In plus, problema cu intretinerea lemnului ramane, este dificila si nu justifica deranjul.

Granitul meu de pe trepte este verde (mai deschis decat Bahia dar mai inchis decat nuanta de malachit), arata exceptional si a costat pe masura. Evident ca n-as fi pus granit alb cu picatele/maro samd in casa :D . Poate ai vazut cat costa culorile astea mai deosebite :D .

Si nu e moft, sau cel putin nu din punctul meu de vedere, granitul n-are moarte, nu se uzeaza decat daca marsaluiesti pe el nonstop :D si nici atunci prea repede :D e o solutie infinit mai usor de intretinut decat lemnul, si pe culori de genul asta arata si mai bine.

3+4 De geamuri discutam cand ma uit la model.

Calculul pe care l-ai facut la indicele de protectie termica e aiurea si stii si tu asta :D Ma si mir de tine ca ai scris asa ceva, pe bune.

Parametrul despre care discutam se numeste indice de conductivitate termica , de-aia mai mic e mai bine.

Acum intelegi de ce tot calculul tau este fundamental gresit? :D
Conductivitatea termica se exprima prin indicele Lambda (litera greceasca, nu o am pe tastatura) si asta indica taman cantitatea de energie termica care trece într-o secunda pe 1 mp de material cu o grosime de 1m, când diferenta de temperatura pe suprafata sa ajunge la 1° C.

In plus, nu stiu de unde ai scos valorile de la polistiren, dar extrudatul pe care l-am folosit eu are conductivitatea undeva la 0.033.

Trecand acum la ruperea hidro, inteleg la ce te referi, dar la mine subsolul e la -2m (pe pozate :D ) si folia (nu de polietilena, ce naiba, e un material special care se poate innadi ca sa te duci cu el cat de sus ai nevoie, nu retin acum numele) am urcat-o pe peretii sapaturii pana peste cota zero, la capatul de sus al soclului. Care soclu la mine are peste 1m) . Inutil sa-ti mai zic ca n-am vazut condens nici macar in subsol, unde am lasat cativa pereti cu beton aparent, exact pentru a putea urmari eventualele probleme.
Cred ca intelegi solutia, e destul de simpla si nu ai cum sa ai probleme cu condensul. Nici costul n-a fost foarte mare.

5. Tare faza cu
"si chiar daca este, este o inutilitate sa mergi pe solutia asta de constructie" :D
Nu este, diferenta de rezistenta la seisme fata de solutia cu pereti de caramida este pur si simplu uriasa la dimensiunea de care vorbim noi.

Ce spui tu despre rigiditatea care poate fi o problema se aplica la blocuri inalte, unde sageata data de seism poate duce la forfecarea betonului armat, cu consecinte lesne de imaginat. La inaltimea pe care o am eu, si cu subsolul pe care-l am, si cu casa fiind practic un monolit, chiar nu se pune problema de asa ceva.

Si la tine calculul este corect, stalpii nu au de ce sa cedeze, dar problemele pe care le poti avea (doar la seisme foarte puternice) sunt date exact de elasticitatea unei asemenea structuri.

P.S. Doar nu crezi ca adevaratul Semlecan, ala din poza, muncea pe santierul casei lui :lol: Evident ca daca ar fi muncit n-ar fi fost nimic dezonorant, ci doar ilogic, din motivele pe care le-am discutat si cu care am fost amandoi de acord.
Dar avand in vedere ca "semlecangheorghe" a scris ca muncea la tamplarie, si in poza se vedeau clar mainile murdarite temeinic cu mortar, treaba e clara, nu? :D
Cat despre trogloditi, asta e, ma distreaza prostia umana in foma ei pura, si imi place sa le arat prostilor unde le este locul. Nimeni nu e perfect, nici macar eu :D

Poze urmeaza sa pun public, daca indrazneste prapaditul ala sa accepte pana la urma pariul. In caz ca nu-si aduna curajul ramane varianta cu mailul :D.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe August 20th, 2011, 1:40 am

Uite si poze cu cofrarea la parter si cofrarea la etaj, cu peretii parterului vizibili :D Dupa cum se poate observa, singurul lucru de caramida la casa mea este terasa din spate :D :lol: :lol:
Ataşamente
casa cofrare parter.jpg
casa cofrare etaj.jpg
Gerula
Site Admin

Mesajde toni f pe August 22nd, 2011, 9:58 am

1. ok, am intuit corect cu balansata pura si cu scara pe rotund in spirala ... normal ca la una rotunda ca a ta, nu-i faci podest ... la a mea, cu rampe, podestele vin foarte bine, din toate punctele de vedere ... erau si acum 6-7 ani solutiile astea, ca sunt toate de import , germanica, austria alea, si erau firme care importau si atunci ca si acum. stiu eu pe cineva care si-a pus la inceput de 2004, o scara superba pe semirotund (exact ce ti s-ar fi potrivit si tie) , pentru p+2 si subsol, si a costat vreo 7000 de euri ( plafonul este la 3 m, deci 9 pe verticala, plus curbura, sa zicem 12 metri liniari) ...

iti dai seama ce simplu era sa faci casa scarii din zidarie pe semirotund frumos, avand suport cele 2 grinzi de beton care inconjoara la ficare nivel, tot alea fiind si lozul unde cei cu scara faceau prinderile in perete ? si cu alea 2 puncte plus prinderi la fiecare palier, mergea sa faci scara de metal si lemn de-aia desteapta, fara ax central de sustinere ... super cool ... iar solutia nu necesitata atata cofrare, betoane fiare etc etc etc ... in fine, daca asa ai facut, asa ai facut si cu asta basta....

trecand peste faptul ca nu mi-as face in veci scara verde , pana la urma degustibus et coloribus non disputandum ... ok, agreed, culorile mai smechere sunt mai scumpe (dar deosebit nu inseamna automat mai frumos), dar atunci cu atat mai mult merita sa mergi pe alta solutie ..... iar la scarile metal+lemn, la 10 ani daca ai trafic destul de intens, demontezi frumos treptele, si le dai bucata cu bucata la ceva firma care prelucreaza lemn, sau un parchetar bun, si ti le da face de noi in cateva zile ... cand esti plecat in concediu, de ex ... bataie de cap nitel, dar decat granit ( tre' sa recunosti ca granitul verde, oricat de frumos ar fi, numai culoare calda nu da ) ....

2. ok, astept sa-mi zici cu geamurile

3. da bre stiu cum il cheama pe lambda ala, dar i-am zis asa pentru ca o conductivitate mica inseamna automat protectie mare ....

nu esti atent la calcul ... daca il citesti cu atentie, te lamuresti ca este corect ... aritmetica de clasa a 4, rezolvabila cu segmente ... eu am transformat un sistem in care cel mai mic este cel mai bun, intr-un sistem invers ... precum ai vazut la un indice lambda mic, sunt atribuite mai multe puncte de izolatie, si la lambda mare mai putin de puncte de izolatie … sorry ca te-am pierdut in cifre …

definitia lambda este corecta, se gaseste pe net everywhere … eu nu ti-am calculate coeficientul G la casa, ca imi trebuie mult mai multe date, ci pur si simplu ti-am aratat ca proportional, nu vorbim de 1001 versus 1010, ci de ceva palpabil … adica am comparat ordine de marime, nu am facut un calcul exact …

mai pe intelesul tuturor: daca 10 centimetri polistiren egal 50 de centimetri de caramida cu goluri egal 480 de cm de beton, atunci avem ( si consideram unitatea cei 10 cm de polistiren ) :

10 cm de polistiren plus 30 de cm de caramida – echivalent a 16 cm de polistiren …

10 cm de polistiren plus 30 de cm de beton - echivalent a 10.62 cm de polistiren …

Adica o diferenta de 60% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! de conductivitate mai mica, sau izolatie mai mare, cum preferi directia …..

Ce nu e clar aici ? ai dreptate polistirenul este intre 0.03 si 0.04 … si asta este inclus in rationamentul de mai sus (adica 10 cm de polistiren de-al tau izoleaza cat 480 de cm de beton) … deci in nici un caz nu putem vorbi de diferente 1001 – 1010 …

5. ce dimensiune avem noi in discutie ? o casa de oameni normali .. subsol, parter, etaj 1 si mansarda … incontinuare cred ca ai exagerat … vedem ce se intampla cu ambele case, in cazul unui cutremur, ca sunt niste nene pe la televizor care tot zic ca vine ala mare de ceva ani incoa …

Ps : nu doresc sa mai continuam discutia pe subiecte non casa . multumesc.
toni f
membru nou

Mesajde Gerula pe August 22nd, 2011, 1:17 pm

1. Toni, apropo de scara tu vorbesti din auzite/citite, eu am studiat la momentul ala toate optiunile, am discutat cu specialisti etc. Pe scara am urcat de pilda mobila de lemn masiv, dulapul de stejar l-am carat patru oameni cat mine :D , cum zici ca ne tinea scara aia smechera? :lol:

Iar cand spui

toni f scrie: iar la scarile metal+lemn, la 10 ani daca ai trafic destul de intens, demontezi frumos treptele, si le dai bucata cu bucata la ceva firma care prelucreaza lemn, sau un parchetar bun, si ti le da face de noi in cateva zile ... cand esti plecat in concediu, de ex ... bataie de cap nitel

ar trebui sa-ti dai deja seama ca ai trecut la argumentatie de dragul argumentatiei :D .

La culoare samd nu mai comentez, se vede ca n-ai vazut niciodata scara de granit verde :D .

2. daca ai disparut m-am luat cu altele :lol: :lol: :lol: si am uitat . Rezolvam. :D

3. Toni, credeam ca ai inteles ce vreau sa spun, nu se aduna o marime care defineste conductivitatea cu alta marime care defineste conductivitatea altui material pentru ca in final sa-ti dea rezistenta termica :D Si asta dupa ce transformi o marime in care cel mai mic e mai bun intr-o marime in care cel mai mare e cel mai bun si faci transformarea strict din condei :D

In plus, indicele de conductivitate termica lambda al unui material e una, iar rezistenta termica a unui perete e alta si nu se calculeaza insumand doar valoarea pentru polistiren si beton :D .
In cazul meu am beton+adezivul polistirenului+polistiren+tencuiala (groasa), patru straturi mai subtiri sau mai groase, fiecare cu coeficentul lambda propriu. In cazul tau ai caramida+polistiren+adeziv+tencuiala, iar pe la colturi ai tot beton+adeziv+polistiren+tencuiala :D Si tot asa.

Si, in final, ti-a scapat esentialul: facand transformarea dintr-o marime in care cel mai mic e mai bun intr-o marime in care cel mai mare e mai bun pierzi din vedere faptul ca alea doua mici (de la mine si de la tine) sunt amandoua suficient de mici pentru a asigura un confort termic obtinut cu costuri rezonabile. Eu pierd mult mai multa caldura pentru ca am suprafata vitrata mare, chiar si cu geamuri foarte bune, decat pierd din cauza ca am pereti de beton.

Nu mai zic ca o caramida cu goluri are o conductivitate termica de 0.22 - 0.24 W/mK iar polistirenul extrudat folosit de mine o are de 0.033, nu 0.17 cu 0.042 cum ai pus tu. :D De-aia n-am luat eu un credit toata viata, numai asa lucrati :D :lol: Ia refa calculul tau, asa gresit cum e, cu valorile astea corecte si vezi ce iese :D .

5. Asta iti explicam, ca acele considerente referitoare la posibila forfecare a elementelor structurale in cazul unei constructii rigide de beton monolit se aplica la cladiri inalte, unde sageata data de seism devine foarte mare, nu la case cu doua etaje. Una ca a mea sta linistita acolo si nu pateste nimic.
Nici tu nu trebuie sa te temi prea tare, am vazut la o prietena care statea pe vremea aia intr-un bloc construit prin anii 60 exact pe principiul casei tale ce-a facut cutremurul din '86, ala maricel. Peretii din caramida se crapasera urat (in unele locuri puteai sa tragi cu ochiul prin ei :lol: :lol: :lol: ) dar structura nu avusese nici pe naiba. Asta la etajul 5, unde la fel, deformarea a fost mult mai mare. La tine , la P+1+m , mai mult de un zugravit cu ceva retusari n-o sa ai de facut.

P.S. Nu eu adusesem vorba ;)
Gerula
Site Admin

Mesajde toni f pe August 23rd, 2011, 7:11 am

1. puneai intai mobila la etaj , ridicata pe chingi 8-) si dupa faceai scara ... la fel de bine putea sa nu-ti intre pe usa ;)

am vazut verde mah , nu chiar nuanta care o indici tu, ci verde inchis ... degustibus ...

2. ok

3. tot aia e bre, nu te mai umflat atat, ca nu e gresit ... decat sa lucrez cu 0.0 taspe, am preferat sa lucrez cu valori paplabile si relativ intregi .. ca ti-am zis, discutam de ordine de marime ... am vrut sa-ti arat ca nu e vorba de 1001 versus 1011 .. chestie care este mai mult decat clara ... nu stim daca cel mai mic ( sau cel mai mare), sau sa zicem valoarea 10.62 in cazul exemplului, este indeajuns ... ar trebui luati in calcul toti factorii, calculat G, si vazut ... poate e de ajuns ... dont know ....

vezi ca in ultimul exemplu am folosit 0.033 pentru polistiren, daca refaceai calculul backwards vedeai asta .... :P .... iar 0.17 la caramida l-am luat de pe siteul producatorului, am dat linkul mai sus ... deci e corect ce am calculat acolo ...

ca sa incheiem, singura chestie la care ai putea avea dreptate, este ca 10 cm de polistiren plus aproape nimic :P (betonul si tencuiala valoreaza prea putin) , sunt deajuns, si nu este nevoie de echivalent de 16 cm de polistiren ... aici e posibil sa fie asa, nu zic nu, ca nu stiu cu siuranta, o sa vbesc cu ceva constructori meseriashi, si poate gasesc si pe cineva care si-a facut de curand certificat de-ala termic ... si revin ...
toni f
membru nou

Mesajde toni f pe August 23rd, 2011, 11:19 am

ok, discutia pare ca s-a incheiat ...

cum imi sterg userul ?, ca nu am reusit sa gasesc optiunea respectiva ...

multumesc.
toni f
membru nou

Mesajde Gerula pe August 23rd, 2011, 11:38 am

Mai Toni, de ce te grabesti asa? :D Te preseaza cineva? :D Parca ramasese ca revii dupa ce vorbesti cu constructorii aia meseriasi :D , sau ai vorbit deja si ti-au zis si ei ca mine? :D . Sunt prins azi, n-am prea avut timp nici de prostii, de-aia n-am raspuns imediat :D .

1. Ar fi o mica problema. ca o parte am cumparat-o dupa ce m-am mutat. Doar n-aveam deja mobila pentru sase camere plus sufragerie cat tot parterul (minus bucataria si o baie) :D
Ti-am mai zis, hai sa vorbim serios, astea sunt deja argumente de dragul argumentatiei :D .

2. Caut factura, sunt cateva vrafuri. Oricum, le-ai vazut in poza ca mi-am permis maro nu albe :lol: :lol: :lol: asa ca ma poti crede ca am luat ce era mai bun la momentul ala :D .

3. Vezi mai sus. Plus calculul gresit.

Totusi, tu niste poze cu casa ta nu pui? :D Eu am pus, asa-i civilizat acum :D .
Gerula
Site Admin

Înapoi la Crasma pescarilor