toni f scrie:pereti integral din beton nu se fac decat la blocuri foarte inalte, sunt pereti diafragma cu rol special de sustinere in anumite locuri din structura ...
in nici un caz la o casa normala de 2 etaje nu va da in veci un arhitect si un structurist ca solutie turnarea integrala de beton ...
ca logica generala, un perete de beton este foarte prost din punct de vedere izolatie termica ... nu mai retin specificatiile exacte si mi-e lene sa caut, dar :
ca sa ai acelasi indice de izolatie termica ca la un perete de caramida gvp sau poroterm de 30 de cm grosime ( acum normativele pentru stalpi dau ca minima dimensiune 30*30 cm, si deci si zidaria ar trebui sa fie de 30) probabil trebuie sa faci un perete de beton de 150 de centimetri grosime ....
mai departe, un perete de beton integral va trage in mod continuu umezeala prin capilare ... la structura de rezistenta si zidarie (portanta sau nu) se face ruperea de capilaritate prin material izolant pus intre beton si primul rand de caramizi ...
exista un tip de caramizi mari (austriece, nemtesti ceva) si care se imbina intr-un anume fel una cu alta si in care se toarna beton ... este o solutie destul de scumpa, chiar daca se pare ca foarte buna, si oricum nu rezulta un perete integral din beton ...
da, se poate turna foarte usor beton pe curbura, se cofreaza cu tego sau cu osb si se realizeaza curbura grinzii sau stalpului sau![]()
![]()
peretelui ... nu este mare filozofie sa torni beton pe curbura ... sau daca vrei sa torni o coloana ( pentru cine foloseste asa ceva in arhitectura
![]()
![]()
) , turnarea se face avand ca si cofrag tzeava de pvc la diametrul dorit, tzeava care se indeparteaza dupa aceea cu flexul ...
trebuie sa admit, si eu am ceva pereti de beton la casa ... dar sub cota 0![]()
![]()
![]()
adicatalea la subsol, care este element cheie de rezistenta in structura, atat peretii exteriori care pleaca din placa radier general cat si peretii departitori sunt de beton ... si pentru o izolatie corespunzatoare , pe betonul exterio s-a realizat hidroizolatie bituminoasa, dupa care zidarie, si abia apoi s-a umplut cu pamant pe langa subsol ...
dar ca sa revin, acesti pereti sunt de beton integral pentru ca joaca un rol foarte important in structura de rezistenta a casei ... datorita existentei acestui subsol de 75 de mp pe o amprenta de 130 mp, tot restul fundatiei a fost realizata pe cuzineti, si nu pe fundatie continua ( economie de beton fier si munca inutila) ....
mai departe, peste cota 0, exista stalpi, grinzi, placi planseu, centuri de acoperis bla bla bla de beton .... dar nici un alt perete de beton, pt ca asta este o prostie totala la un imobil de p+2 ... malakie cum s-ar zice ...
apropos gigi, ce dimensiune au stalpii tai ? ca parca nu au 30*30![]()
![]()
![]()
si ca logica generala, eu daca m-as fi priceput si as fi avut timpul necesar, as fi pus mana la constructia casei ... doar ca nu am o profesie liberala, ca gigi si de ce nu si gerula, iar programul meu este fix si restrictiv ... deci il inteleg perfect pe gigi si de ce era murdar de ciment pe degete![]()
ps; si eu sunt curios sa vad niste poze cu casa lui gerula, cu peretii de beton integral ... eventual si din b500![]()
![]()
Gerula scrie:P.S. @Tonifricius: mai, tu lucrezi intr-o banca![]()
![]()
, eu am doi arhitecti si un inginer constructor in familie
![]()
![]()
Solutia cu pereti exteriori de beton se foloseste si cand ai la interior elemente arhitecturale care necesita o structura de rezistenta supradimensionata. Daca iti faci un cubulet cu cateva camere la fel ca alea de la bloc plus un acoperis deasupra, evident ca nu-i nevoie![]()
![]()
In alta ordine de idei, zici ai fi pus mana sa lucrezi doar ca n-ai avut timp.![]()
![]()
Exact asta era ideea exprimata de mine, si anume ca timpul e ceea ce-i lipseste proprietarului care construieste in regie proprie. Esti prea ocupat sa faci alte lucruri in momentele alea, lucruri care, nefacute ca lumea, se traduc in sume mult mai mari decat costul salariului unui muncitor.
P.P.S. Mai intreaba si tu un constructor in ce fel ar fi inferioara ca izolatie termica solutia "beton+polistiren extrudat" fata de soluctia "caramida".![]()
Cert este ca eu, cu pereti de beton plus extrudat de 10 plus tencuiala grosuta deasupra platesc o factura infima la gaze iarna, pentru o casa de peste 400 de metri patrati suprafata totala.
P.P.S.S. Singurul lucru corect acolo e descrierea felului in care se cofreaza ca sa torni betonul pe rotund.
Daca imi aduc bine aminte, la subsol am folosit b300
toni f scrie:
ok, hai sa contraraspundem :
1. spune-mi si mie te rog ce elemente arhitecturale de interior au justificat constructia cu pereti de beton, chiar am o curiozitate sincera , fara alte apropouri ...
2. nu stiu casa lui gigi, dar a mea te asigur ca nu are nici o treaba cu cateva cubulete si acoperis, si iarasi te asigur ca nu-i trebuie nici un fel de perete de beton ... mai mult, tot pe mal la cernica isi face casa patronul de la dimar, si este o casa victoriana de-aia gigantica ( nu si urata totusi, arhitectonica este frumoasa) , o estimez la minim 1500 de metri suprafata construita, p+3, sefeuri grav ... o vad de la mine, am fost pe santier in diferite stadii, si te asigur ca nu are nici un perete diafragma ... si iarasi te asigur ca nu se precupeste nici un efort si nici o cheltuiala ca acea casa sa fie tzatza de matza, asa ca nu merge sa-mi zici ca se face treaba de mantuiala, sau economii, sau altceva ....
3. la mine la casa am caramida plus tencuiala plus polistiren de 10 double density ... profile salamander cu 5 camere, geamuri super destepte, centrala ferolli de 36 kw in condensatie care merge in zona de randament maxim, si platesc in lunile de frig intens cam 500 de ron in medie pe luna gazul la o suprafata incalzita de 240 de mp (subsolul nu-l incalzesc, sunt 15 grade constant acolo ). toate astea in conditiile in care sistemul de climatizare imi tine 23 de grade la parter si 25 la etaj in mod constant , zi si noapte. spune-mi te rog la tine cat platesti exact, ce centrala ai, ce suprafata incalzesti, cum o incalzesti etc ... detalii concrete....
in alta ordine de idei, nu trebuie sa fi in banca sau in constructii sau jurnalism ca sa stii sa citesti indicii de izolatie termica ai diverselor materiale .... calculati de profesionisti in merceologie si rezistenta materialelor si whatever ...
4. nu pot sa zic ca ma impresioneaza ca ai 2 arhitecti si un constructor in familie, mi se pare un argument sofistic ieftin. te rog frumos sa-mi raspunzi cu argumente concrete, faptul ca ai asemenea rude nu insemna nimic in ultima instanta, poate nu i-ai consultat, sau poate nu te intelegi cu ei, poate nu sunt cei mai buni arhitecti si constructori de pe fata pamantului etc etc etc ...
un argument concret este indicele de izolatie termica (sau spus altfel conductivitatea termica, lambda ) al diverselor materiale :
la beton este de 1,7 W/(mK) ( gasit aici http://izolaretermica.blogspot.com/ )
la caramida porotherm wienerberger este de 0.19 W/(mK) , conform producatorului ... de 10 ori mai mica conductivitatea termica, sau altfel zis caldura care trece prin perete ...
http://www.wienerberger.ro/App/Maps/Wb- ... otherm.pdf
asta inseamna la mine argument concret .... nu rude in bransa, sau ca platesti sume " infime" ... chestii concrete te rog frumos ...
5. vezi ca polistirenul extrudat este cu indice lambda mai slab decat cel expandat... are doar rezistenta mecanica mult mai buna, si se foloseste iin zonele in care poate fi expus la lovituri sau alte socuri, si in zonele in care se monteaza pe ele piatra sau alte giugele grele, nu doar tencuiala structurata ....
6 . foarte corect si eu tot b300, si desi aveam b250 pentru peste cota 0, am folosit incontinuare tot b300.
7. foarte corect, pentru mine costul de oportunitate pentru a-mi petrece timpul pe santier nu ar fi justificat niciodata prezenta mea acolo in locul unui lucrator ... desi fi atent, exista oameni care au timpul necesar, sim bani arhisuficienti, si totusi lucreaza la casa proprie din placere si dedicare ... cunosc asemenea oameni, si i-am apreciat intotdeauna ...
Gerula scrie: Nu vii tu mai bine sa discutam aici de case intr-un topic dedicat, decat sa facem ping-pong intre doua forumuri, si pe sectiuni unde se discuta cu totul alte chestii![]()
![]()
. [b]
Micul balet care a urmat pe tema crearii contului nu l-am mai cita nu facea obiectul topicurlui