Asta cu Brucan a avut dreptate am zis-o si eu cand am aflat ca Sorin Oprescu e fiul generalului de securitate Oprescu
http://optimvs.wordpress.com/2009/09/02 ... e-oprescu/ In rest, din perspectiva istorica, faci o eroare cand absolutizezi importanta "masei critice" (de fapt, asta e greseala tipica a isoritografiei comuniste, care tindea sa nege rolul individului si sa absolutizeze rolul masei, din motive lesne de inteles). De asemenea, ce spui tu despre emigratie era valabil pe vremea lui nea Nicu si la inceputul epocii Iliescu, cand intr-adevar plecand din tara iti asumai un mare risc, fie nu mai aveai cum sa te intorci, fie trebuia sa vinzi tot ca sa ai acolo cativa firfirei etc. Acum treaba s-a schimbat radical, iti cauti ceva de munca afara, gasesti relativ usor, de multe ori 100% legal, daca nu-ti convine ce gasesti acolo te poti oricand intoarce etc.
Problema adevarata a Romaniei este pierderea identitatii nationale, dupa anii aia de national-comunism salbatic al lui Ceausescu, in care invatai numai ce tari suntem noi romanii si ce misto e Romania, a urmat o reactie de respingere care a afectat grav societatea in ansamblul ei. Fara exagerare, in momentul de fata romanii sunt mai degraba o populatie decat un popor.