STIZOSTEDEON LUCIOPERCA DIABOLICUM

Povesti pescaresti, de preferinta macar cu un sambure de adevar

STIZOSTEDEON LUCIOPERCA DIABOLICUM

Mesajde adrian frunza pe Mai 14th, 2009, 10:52 am

initiez un topic nou ce are ca tema proceduri si tehnici abordate atunci cand salaul face figuri ,adica mai tot timpul .
la fel ca in concursurile de stationar ,daca ai peste in fata si nu il iei tre sa schimbi ceva .
va invit la o discutie serioasa si nu bla,bla ... ca pe defunctul forum.
cel mai mare inamic in spinning este lipsa de imaginatie,comoditatea si lipsa unei strategii coerente ,sculelele sunt doar accesorii care se vand in disperare in criza sau cand nu iti iei peste .
va propun urmatorul scenariu :apa limpede ,adancime 3,5 -7 m,luminozitate maxima ,substrat malos ,copaci multi cu densitate variabila plini de scoica care se ridica pana la 1,5 m de pe substrat ,curent de apa slab -inexistent ,crapul sare in draci . cum abordati salaul ?
cine se baga primul?
adrian frunza
trecut prin multe

Re: STIZOSTEDEON LUCIOPERCA DIABOLICUM

Mesajde Gerula pe Mai 14th, 2009, 3:48 pm

Cred ca te-a scos din minti la al 50-lea jig lasat in craci/scoici :D .

N-ai precizat daca la spinning. Ca tot veni vorba de stationar, ce descrii tu acolo mi se pare loc clasic de dat la viu :lol: .

Dar totusi, pentru amatorii de eleganta, eu as incerca un bass assassin de-ala mare, cu carligul iesit un pic din santul din burta, si varful in guma. Culoare alb cu spate negru sau ala de culoarea alevinului transparent.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde tudor pe Mai 14th, 2009, 7:59 pm

Din barca neaparat : plomb palette cu un mic carlig offset pe un mic shad sau grub, nu are importanta. Jucat pe verticala la diferite adancimi.

Ce e plomb palette ? http://www.carnassiers.com/sommaire/per ... ouine.html
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 14th, 2009, 9:18 pm

Splendid salaul ala din poza, si interesanta tehnica. Daca e chiar asa agatatura nasoala, as folosi mai degraba un carlig simplu, tripla e cam kamikaze.
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Mai 16th, 2009, 12:16 pm

ok...
la stationar ma bag eu...
de firul principal leg un antirasucitor triplu...in lateral carlig simplu, subtire si cu un balos(babusca)5-15 cm viu, crosetat pe fluorcarbon cu carligul in afara
plumb sacrificat, legat cu monofilament 0.15-0,20, min, 70 grame....
la trasatura, intepare, inevitabil, plumbul se agata, rupi mono, ramai tu cu lucioperca... simplutz, nu?
chiar si cand face fitze nu rezista unui viu priponit
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde Gerula pe Mai 16th, 2009, 6:04 pm

Nu se rupe mono 0.15 in lanseu daca dai cu plumb de 70? (nu mai zic mai mare)
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Mai 20th, 2009, 9:27 am

daca lansezi cat te duce bicepsul si deltoidul...se cam rupe..pui un o,2....apoi0,25... important e sa ramana plumbul in agatatura..si sa ai un dram de bafta sa nu intre ala prin padurea subacvatica...in rest...
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde adrian frunza pe Mai 20th, 2009, 10:41 am

stationarul iese din calcul pt ca e o tehnica stupida si lipsita de spectaculos ,iar un baboi de 15 cm tre sa ii dai diazepam ca sa stea linistit in copaci ;copacii sunt blindati de scoica,dreissena,taie si seaguar de 25 lb ,mai nou nu se baga la 20 sau 25 lb .se baga la 15 si te face in scoica . nu te intereseaza cat lansezi ,cu cat lansezi mai departe cu atat risti mai mult ,copacii mari sunt infasurati in monofilament abandonat de braconieri .sunt curios daca ati aplicat vreodata live scenariile propuse .
varianta de luat in calcul este plomb palette .nu inteleg cum plomb palette poate fi mai eficient in copaci decat un texas ;ii inteleg superioritatea in pescuitul vertical , pe o structura de tip recif(pod scufundat) .voi incerca plomb palette in vara asta.si carolina cu un fir scurt de max 15 cm ,merge .plomb palette are avantajul ca poate stationa pe structura ,nu aluneca precum texasul . toate tehnicile astea poti sa le executi cu shogunul ,in rest ai sanse mari sa ratezi la greu .
cand e plin de salau merge aproape orice culoare ,cand e rar si precaut ,culori de substrat eventul negru ;bagi naluca in apa si nu vezi nimic .
frumos e cand iti intra unul gros sau un somn ,efectiv explodezi ,tragi de el sa-l salti macar 1-2 m de pe fund ,efectiv ramai fara aer ,adrenalina iti inunda creierul si pulsul bate 120 ,te uiti la colegul de barca si nu stii de de ce ii ies ochii din cap si rasufla ca o locomotiva pe carbuni .se mai gandeste careva la stationar ? poate in cismigiu !
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2009, 11:41 am

Gerula scrie:
Dar totusi, pentru amatorii de eleganta, eu as incerca un bass assassin de-ala mare, cu carligul iesit un pic din santul din burta, si varful in guma. Culoare alb cu spate negru sau ala de culoarea alevinului transparent.

Cam ce ti se pare tine neviabil la tehnica asta? :roll: Eu asa dau in orice loc cu agatatura mai nasoala si nu ma plang ca fac gaura-n trusa :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 20th, 2009, 1:02 pm

nu e nimic neviabil ,chiar o folosesc dar are limitele ei .
2 intrebari speciale pt tine
1. ce greutate preferi la bullet?
2.ce faci cand naluca si plumbul se ingroapa partial in mal (mal de ala pufos care face nor)
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2009, 2:03 pm

Pe balta minimul pe care-l pot arunca, intotdeauna. Daca ai terminat bullet-urile merg foarte bine si alicele de stationar, daca le-ai terminat si pe alea merg ok si jigurile pe bass assassin-urile alea mari (au destula carne cat sa stea varful inauntru)

Daca simti ca nu controlezi substratul pui unul nesimtiti de greu, si daca-l tragi afara cu mal situatia e clara :D . Caz in care revin la greutatea minima (cu bat UL si fireline de 4 poti arunca shadurile mai grasute si cu biluta de 0.5 g) si recuperez la limita substratului.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 20th, 2009, 2:54 pm

in copacii mei cu tehnica asta lasi offseturi la greu in plus pana cade la fundeni te ia cu somn . bullet macar de 10 g si nu ai surpriza sa inhati crengi .nu stiu ce e ala bat UL ,fireline de 4 lb ,am dat cu pp de 15 si eram penibil .am surprize si la pp de 30.cu greutatile tale sunt curios cum controlezi burta firului pe un vant moderat ,tare din barca .nu folosesti naluci floating?
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2009, 3:23 pm

Evident ca daca bate vantul pui greutati mai mari , ce naiba.

Din ce am observat eu, si nu cred ca ma insel, cu cat e montura mai grea cu atat sansa de agatatura decisiva creste. E drept ca pica mai greu la fund, dar la 3.5m nu e o problema. La 7 m intr-adevar, nu prea merge cu mai putin de 3.5g lest, preferabil cu 5 g. Cu 10g dupa mine esti kamikaze in cracile de care zici.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Mai 21st, 2009, 12:47 am

Adrian....Frunza...daca pui un lider de otel,din ala American wire sau nu mai stiu,ma rog ,foarte flexibil dar cu o lungime de vreo ........2-3 metri si-i cauti fara lanseu ( ma gindesc ca o sa fie nodul nasol de trecut prin inele) doar la verticala.Dar nu cred ca ti-l mai rup scoicile.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde adrian frunza pe Mai 21st, 2009, 8:17 am

Gerula ,tu poti sa incerci texas cu alice, sau plumbi usori ,eu am incercat asta acum 5 ani si am zis ca texasul e o idiotenie . plumbii usori, ii folosesc doar pe ape pline de vegetatie intre ape si pe substrat .
Jedi, nu stric inele fuji cu otel;otelul torsioneaza se increteste daca e subtire ,daca e gros nu intra .singura altenativa viabila e seaguar si accepti riscurile .
o alta varianta mult mai primitiva e jig greu, cu textil gros ,te agati,basculezi carligul ,dar in pozitia asta se taie .
e enervant cand cel mai gros peste al partidei intr-o zi mediocra te face in copaci .e foarte enervant cand se repeta situatia.
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 21st, 2009, 9:21 am

adrian frunza scrie:2.ce faci cand naluca si plumbul se ingroapa partial in mal (mal de ala pufos care face nor)

adrian frunza scrie:Gerula ,tu poti sa incerci texas cu alice, sau plumbi usori ,eu am incercat asta acum 5 ani si am zis ca texasul e o idiotenie . plumbii usori, ii folosesc doar pe ape pline de vegetatie intre ape si pe substrat .

Hotaraste-te totusi despre ce discutam :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde masivu pe Iunie 21st, 2009, 10:36 pm

Adrian Frunza,

parerea mea e ca ai putea folosi firul cel mai subtire in limita cu rezistenta cea mai mare la abraziune. ASTA E ESENTIAL< sa te tina firul. apoi un jig la limita greutatii cat sa nu intre in mal, ingropat in shad CAT MAI APROAPE DE BURTA, in asa fel incat varful sa fie cat mai aproape de corpul shadului ( max 2mm). carligul de preferat sarma moale (eagle claw, mustad, matzuo, etc), te salveaza daca agati, se mai dezdoaie si cu spitzul il reindoi la loc. cand ai dat CAT POTI in peste, intra oricum.
daca ai babani jos, cand da in ea, iti aplatizeaza plasticul, asa ca nu e problema inteparea.
parerea mea e ca in acel loc esti ORI TU< ORI EL>
mai bine pierzi o zi sa-ti gasesti ceva culoare intre craci,, decat sa incerci sa "ciupi" de unde poti.
c m imp e sa ai un loc pe unde sa-l scoti, si...ar trebui un batz x-heavy, si un amic care da la rame, in cazul in care vine ceva mare pe marginea agataturii.

apropos, si marginea agataturii ar fi o optiune. ;)
masivu
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Iunie 23rd, 2009, 2:11 pm

Acul in corpul shadului a fost cam prima chestie pomenita pe acest topic, jigul la limita greutatii idem, barca idem.

Ceva ce nu s-a mai spus deja se poate? :roll:
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Septembrie 28th, 2009, 3:38 pm

inviorez topicul .
in august mi-a intrat 3 zile la rand un salau submarin ,pe apa de 4m ,in copaci .prima data la shad de 5',apoi de 2 ori la worm de 6'.de fiecare data m-a facut in scoica de pe copaci .ultima data l-am tinut cam 30 sec .
extrem de violent , rapid si puternic (apa avea 74 F),mi-a indoit shogunul ca pe o nuia,am crezut ca il rupe.
daca nu erau copaci il dadeam afara .e infiorator sa tragi de un peste si sa vezi cum sare din copac in copac si nu il poti desprinde de pe fund .lupta e scurta dar extrem de violenta ,efectiv adrenalina inunda creierul ,pulsul o ia razna ,ramai fara oxigen ,gafai,te face in scoica ...
nu am nici un regret ,arareori fac poze cu capturi ,pana la capat sunt fericit ca au ramas cativa reproducatori capitali .
in continuare salaul mananca ca vrabiuta ,a dracului vrabiuta ,aia grosi ciugulesc cel mai anemic .
un an atipic , cu salau care sta la 80 F pe apa de 2m la un loc cu crapul .uneori am senzatia ca nu stiu nimic despre pestele asta ,pe care il pescuiesc exclusiv .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde tudor pe Septembrie 28th, 2009, 10:26 pm

Nu esti singurul care are aceasta senzatie. Din fericire pentru mine nu il pescuiesc excluziv caci, probabil, asi innebuni.
Este pestele cu cele mai multe toane si de fapt, nici o regula nu ii convine. De aceea pescuiesc ce merge in momentul respectiv. Toti pestii sunt bineveniti !
tudor
hârşit în rele

Următorul

Înapoi la Ce-am mai prins