O bunica oarba a prins un somn de 100 de kile!!!

Povesti pescaresti, de preferinta macar cu un sambure de adevar

O bunica oarba a prins un somn de 100 de kile!!!

Mesajde Gerula pe Ianuarie 21st, 2010, 3:55 pm

Stirea pe larg aici http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... Coles.html

Evident, pe Ebru in Spania.

E cel mai mare peste prins vreodata de o femeie atat in Spania cat si in Marea Britanie. :D
Ataşamente
somn bunica oarba.jpg
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: O bunica oarba a prins un somn de 100 de kile!!!

Mesajde adrian frunza pe Ianuarie 22nd, 2010, 3:16 pm

baba are lanseta braille,m-a spart !
toata viata nu iau un pestoc de asta .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2010, 11:25 am

N-are rost sa fii pesimist, dar adevarul e ca performanta bunicii oarbe e greu de batut :D .

Oricum, incredibil la ce dimensiuni ajung pestii astia daca nu se pune nimeni cu plasele/curentul pe ei. Daca si o mamaie oarba prinde unul de-asta, e clar ca-i plin de ei in Ebru...
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 25th, 2010, 12:12 pm

Singurii care se mai ocupa cu raritul lor sunt romanii. Nu ca le-ar fi foame si nici nu-i vand ca n-au cui sa-i vanda. Pur si simplu nu stiu sa faca altfel. Pacat.
tudor
hârşit în rele

Mesajde adrian frunza pe Ianuarie 25th, 2010, 12:49 pm

tudore ,daca spaniolii declara somnul specie invaziva care le distruge speciile indigene ,se scot romanii.sa vezi atunci macel .e ca in istorie ,valuri migratoare ;somnul a venit in ' 76 ,romanii dupa ' 90
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2010, 12:53 pm

Sa stii ca e foarte posibil ca, la un moment dat, sa se ajunga si la retinerea unui numar de exemplare, pentru controlul populatiei. Astia de gabarit mare sunt prima generatie, probabil, sa vezi in vreo 20 de ani ce-o sa fie acolo.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Ianuarie 25th, 2010, 1:34 pm

spaniolii nu sunt prosti, fac parale cu somnul .decat sa mergi pe volga mai bine pe ebro .
daca vrei pesti trofeu tre' sa eliberezi trofeele ,astia au genofondul cel mai valoros.
daca era marea neagra plina de guvizi si stavrizi, "ereau" si apele colinare burdusite de somni si salai, dar soarta fuse cruda ....
una peste alta ,un batran cu handicap in europa, se dixtreaza ,merge la pescuit ,in romania un batran in aceesi situatie moare de foame.
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2010, 2:28 pm

E clar ca spaniolii stiu sa faca bani din populatia de somn, in vreme ce la noi trofeele sunt casapite salbatic. Faza e ca Ebrul nu-i Dunarea, si ma indoiesc ca poate sustine pe termen lung populatii de balene de-astea, care n-au nici un fel de dusman natural si pot trai 50-60-70 de ani lejer. La un moment dat vor trebui sa intervina pentru a limita populatia, ca doar n-o sa inceapa sa-i furajeze :lol: .

N-o sa-i inteleg niciodata pe astia care retin un somn sarit de 10 hai 15 kile, darmite peste 50. Pestele ala e plin de grasime mai rau ca un porc, ce naibii sa faci cu el? Cred ca exemplarele astea sunt retinute exclusiv pentru show off de tip medieval...
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 25th, 2010, 6:42 pm

E plin si cu alte specii de pesti. Nici o grija ca nu sunt numai somni. Apele iberice erau foarte sarace inainte sa fie introdusi pesti de peste Pirinei sau de peste ocean. Nu era decat clean si mreana. Stiuca si bass-ul au fost introdusi de Franco (era pasionat de spinning), crapul de prin evul mediu, iar somnul, salaul si obletele de nemti in anii 70. De mai curand au aparut si alte specii de albitura pentru ca unii turisti au venit cu momeala lor vie de acasa. Asa ca mai sunt si carasi, babusti etc...
La sfarsitul lunii mai voi fi pe ei. Ma intorc in Delta Ebro.
Pe acolo mananca somnii la chefal de le vine rau. Urca pestii marini pana la 50km in amonte unde ii opresce barajul de la Xerta.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2010, 7:47 pm

A, nu se pune problema deltei, unde o sa aiba mereu ce baga la ghiozdan. Dar gandeste-te ca aia de 2m si 70+ kg care se prind acum sunt aia din popularile initiale, adica relativ putini. Eu unul nu cred ca un rau ca Ebrul poate sustine pe termen lung populatii mari de somni capitali. Ma refer la zona de mai sus de primul baraj.

E drept ca, pe masura ce se inmultesc romanii in zona, asta va fi probabil ultima problema :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Ianuarie 26th, 2010, 8:49 am

orice specie invaziva are la inceput o dezvoltare exploziva dupa care urmeaza autoreglarea .daca biotopul invadat e dezechilibrat poate deveni specie dominanta si se mentine prin canibalism .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Ianuarie 26th, 2010, 11:49 am

Pai nu se punea problema c-o sa iasa somnul pe mal sa se dea la om :D .

Asta zic si eu ca e probabil sa se intample, daca n-o sa ia spanionii niste masuri de reglare a populatiei. Oricum, o sa fie nostim, probabil ca n-o sa mai vezi o rata pe-acolo :D . Nu mai stiu in ce oras era filmat clipul cu somnul si porumbeii, dar era destul de edificator, zic eu.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 26th, 2010, 1:16 pm

Si mai in amonte de delta vei fi uimit cati alti pesti sunt. Are somnul ce manca fara probleme. Sunt bancuri imense de crap.
Uite ce-a scos colegul dintr-un somn acum doi ani :

Imagine

Sunt si bancuri de obleti imense. Cand utilizam obleti pentru mort manié in zece minute dimineata umpleam o galeata. Problema nu-s rapitorii din apa ci cei de pe mal.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 26th, 2010, 2:00 pm

Tudore, asta e situatia de acum. In 10-15 ani, cand vor fi de nspe ori mai multe bucati de 15-20 de kile, si destule de 50-60, cred c-o sa se imputineze serios albitura. Gandeste-te ca totusi raul ala nu poate sustine cantitati nelimitate de crap/caras/babusca/whatever.

Nu intamplator somnul exista in mod natural doar in bazinele hidrografice ale unor fluvii mari.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 26th, 2010, 2:15 pm

Gandesti ca un ecologist iberic. :D
Nu tii cont de faptul ca bazinul lui Ebro este o succesiune de baraje deci de lacuri foarte mari. Deci biotopul nu mai este ce a fost. La fel si pestii nu mai sunt aceeasi. Ce mai conteaza ca pe vremuri era numai clean si mreana cand acesti pesti sunt facuti pentru ape cu un curent rapid si cu timpul dispar din lacuri. Este si normal ca locul sa le fie luat de alte specii care sunt adaptate noului biotop. Somnul face parte din aceste specii iar populatia se mentine la ce trebuie sa fie in mod natural. Mai ales ca la somn este si canibalism mult.
Nu poti spune ca biotopul nu este adaptat somnului. Numai cele doua lacuri de baraj pe care le cunosc eu au urmatoarele dimensiuni :
Embalse Mequinenza : 110 km lungime, largime medie 600m, adancime maxima 62m.
Embalse Riba Roja : 41 km lungime restul nu le-am studiat. Dar e cam la fel caci se gaseste imediat sub Mequinenza.
Deci ti se pare mic biotopul ? :twisted:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 26th, 2010, 3:14 pm

Mreana de acord, dar cu cleanul te contrazic, o duce f bine pe lacuri, cu conditia sa aiba cursuri de apa pe care sa poata urca pentru depunere.

Acum, apropo de bazinele alea, compara-le cu ditai Dunarea :D . Vorbim totusi de pesti mari, in plus lipsiti de pradatorii mai marunti (biban, salau, stiuca) care in bazinul dunarean mai dau iama in puietul de somn. Stiu ca stiuca a fost introdusa si acolo, dar cred ca e departe de populatiile de pixuri care salasluiau pe Dunare pana au inceput astia cu bzzzzzzzzzzzt.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 26th, 2010, 3:34 pm

Stiuca e numai pe unii afluenti insa salau e la greu. E si black bass, inlocuieste stiuca.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 26th, 2010, 4:28 pm

Iti dai seama insa ca speciile astea recent introduse n-au cum sa fie omniprezente, cum e bibanul si chiar stiuca la noi. Aici in Delta, daca te duci pe orice mai si plimbi un twister mic de-a lungul stufului, exclus sa nu iei niste pixuri sau cativa bibani. Practic oriunde.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Ianuarie 26th, 2010, 11:27 pm

Te inseli Gerula. S-a creat deja un echilibru. Stiuca este numai pe afluentii unde somnul nu este foarte prezent. Salaul este peste tot. Bass-ul peste tot dar numarul scade. Unii zic ca din cauza somnului, altii din cauza cormoranului (care este foarte prezent). Iar albituri iei la varga ca la concurs.
Vrei sa pescuiesti salau ? No problemo ! Am prins si 30 in 2 ore. Asta cand vor. De obicei prinzi unu sau doi salai si iei un somn. O moaca. Dupa aia vin gramada si somni mai mari. Schimbi locul, iar salai. Cum simt somnii ca e miscare cauzata de drillul cu salaii, vin si ei sa participe. Nu-i frumos ? :lol:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 27th, 2010, 12:45 am

Mie asta nu prea imi seamana a echilibru, mai degraba a salau fugarit de somni din ce in ce mai mari :lol: . Iar faza cu bass-ul este, cred, edificatoare.

Apropo, cat mai costa distractia pe acolo? Poate vin si eu, daca ma pot misca in perioada aia (inca nu stiu).
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Ce-am mai prins