Inca ma mai frec la ochi, sperand ca n-am vazut bine

:tocmai m-am uitat la ultimele 10 minute ale unei emisiuni din seria "Au fil de l'eau" difuzata pe F&H Channel. Un realizator venit cu balonul cu aer cald mergea pe un lac si intra in vorba cu pescarii locali, care-i prezentau legenda locului, un nene de vreo 60 si ceva de ani poreclit Popol. (genul de francez "din popor", mustata galica, basca, parca sarit dintr-o caricatura) Ei bine, acest nene il initia pe realizatorul cu montgolfierul in tainele ... pescuitului la halau, la plasa cu plumbi, tot tacamul

. Nu exagerez cu nimic, nea Popol asta avea un halau 2.5 x 2.5 m si o plasa de-aia circulara cu plumbi, jurai cai-i frate cu aia care stau 24/24 pe podul de la Rosu de pe Lacul morii

.
Realizatorul l-a intrebat daca stie ce-i aia "no kill", Popol a dat din cap ca nu, asa ca asta i-a explicat. Pe om l-a busit rasul, a zis cu mult dispret "aha, ca pescarii aia care arunca pestele inapoi" dupa care a adaugat ca pestii sunt foarte buni si ca "noi pe aici nu facem asa ceva"

. La care realizatorul i-a zis ca asta inseamna ca ei acolo fac "yes kill" etc etc, totul in cea mai voioasa tovarasie

.
Imi pare rau ca n-am prins emisiunea de la inceput, sa fi vazut unde exact se petrecea "actiunea", dar va dau cuvantul meu ca s-ar fi putut petrece la fel de bine in oricare din satele sarace din Baragan. Mentalitatea si sculele erau absolut identice.
In conditiile astea, intreb si eu cu ochii asa

: noi cum ne imaginam ca vom putea eradica vreodata halaul si plasele??? Cred ca nici n-ar mai trebui sa ne propunem, in tot cazul nu pentru localnicii care practica pescuitul de subzistenta. Mai bine ne-am concentra naibii pe aia care baga curent si monofilamente de 2km. Mie imi e clar acum ca lupta cu batraneii care baga halau si plasute de-astea e pierduta din start, se pare ca mentalul latin nu permite o victorie in cazul asta

.