La pescuit in Franta profunda

Povesti pescaresti, de preferinta macar cu un sambure de adevar

La pescuit in Franta profunda

Mesajde Gerula pe Mai 18th, 2010, 12:08 am

Inca ma mai frec la ochi, sperand ca n-am vazut bine :lol: :tocmai m-am uitat la ultimele 10 minute ale unei emisiuni din seria "Au fil de l'eau" difuzata pe F&H Channel. Un realizator venit cu balonul cu aer cald mergea pe un lac si intra in vorba cu pescarii locali, care-i prezentau legenda locului, un nene de vreo 60 si ceva de ani poreclit Popol. (genul de francez "din popor", mustata galica, basca, parca sarit dintr-o caricatura) Ei bine, acest nene il initia pe realizatorul cu montgolfierul in tainele ... pescuitului la halau, la plasa cu plumbi, tot tacamul :lol: . Nu exagerez cu nimic, nea Popol asta avea un halau 2.5 x 2.5 m si o plasa de-aia circulara cu plumbi, jurai cai-i frate cu aia care stau 24/24 pe podul de la Rosu de pe Lacul morii :lol: .

Realizatorul l-a intrebat daca stie ce-i aia "no kill", Popol a dat din cap ca nu, asa ca asta i-a explicat. Pe om l-a busit rasul, a zis cu mult dispret "aha, ca pescarii aia care arunca pestele inapoi" dupa care a adaugat ca pestii sunt foarte buni si ca "noi pe aici nu facem asa ceva" :lol: . La care realizatorul i-a zis ca asta inseamna ca ei acolo fac "yes kill" etc etc, totul in cea mai voioasa tovarasie :lol: .

Imi pare rau ca n-am prins emisiunea de la inceput, sa fi vazut unde exact se petrecea "actiunea", dar va dau cuvantul meu ca s-ar fi putut petrece la fel de bine in oricare din satele sarace din Baragan. Mentalitatea si sculele erau absolut identice.

In conditiile astea, intreb si eu cu ochii asa :o : noi cum ne imaginam ca vom putea eradica vreodata halaul si plasele??? Cred ca nici n-ar mai trebui sa ne propunem, in tot cazul nu pentru localnicii care practica pescuitul de subzistenta. Mai bine ne-am concentra naibii pe aia care baga curent si monofilamente de 2km. Mie imi e clar acum ca lupta cu batraneii care baga halau si plasute de-astea e pierduta din start, se pare ca mentalul latin nu permite o victorie in cazul asta :lol: .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: La pescuit in Franta profunda

Mesajde tudor pe Mai 18th, 2010, 7:30 am

Sunt din ce in ce mai rari astia. Mai ales ca nu ai voie in orice regiune cu asemenea instrumente+ca autorizatiile de a le utiliza se mostenesc din tata-n fiu. In multe cazuri pe fiu nu-l mai intereseaza si se pierde autorizatia.
tudor
hârşit în rele

Mesajde adrian frunza pe Mai 18th, 2010, 8:03 am

am citit si eu un reportaj cu unul care bracona civelle cand intra in canale . cred ca se mai braconeaza in sectoarele in care exista miza financiara .dar nu cred ca in franta ,braconajul e fenomen de masa .in definitiv idioti si fomisti sunt peste tot ,nu e rom rezervatia lor .
nu cred ca vezi niciodata in franta ,oameni iesiti la cules peste, la o poluare accidentala sau golire de lac .cred ca si tiganii lor au tarsala la o faza de asta .in definitiv ceea ce te face sa redevii maimuta culegatoare ,e foamea si lipsa de educatie .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde tudor pe Mai 18th, 2010, 8:36 am

Civelle, pibale, adica puii de anghila se braconeaza in stil mare. Sunt si multi care o fac cu autorizatii. Nu de foame ci pentru faptul ca se vinde foarte scump pe piata asiatica. Cum anghila e pe cale de disparitie se termina si afacerea asta in curand.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 18th, 2010, 9:57 am

Mai, tare mult as vrea sa vad reportajul asta de la inceput, ca poate se mai explica nitel contextul samd.

Nu m-ar fi socat daca-l vedeam pe mos cu plasa aia mica, rotunda cu plumbi (unealta traditionala de pescuit). Dar cu halaul ala enorm chiar a fost un soc vizual :lol: , repet, era fix ca la noi. Faza interesanta fiind faptul ca ala nu era prezentat ca "ultimul pescar de subzistenta", mosul povestea de tineri si cum e mai bine de ei decat pe vremuri, cand pescarii batrani nu te lasau sa arunci :lol: (plasa) , pentru ca existau titluri de cel mai bun aruncator si trebuiau sa le castige doar aia batrani etc :lol: .

Pe urma au iesit la debarcader si mosu' i-a dat plasa circulara altui batranel intalnit acolo, a facut si ala vreo doua aruncari etc :lol: .

A, sa nu uit: la un moment dat realizatorul l-a intrebat daca nu vrea sa-l invete pescuitul la lanseta, la care nea Popol asta a replicat cu superioritate ceva de genul "ce sa fac eu cu lanseta?" :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 18th, 2010, 3:02 pm

Am si eu in pivnita plasa circulara cu plumbi. Prostovol parca in romaneste. In franceza ii spune epervier. E buna pentru maruntis. :D
tudor
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 19th, 2010, 12:28 am

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Si in U.S.A.postrovolul(cu diametre diferite)e legal la pescuit dar numai pt.prinderea pestisorilor ce vor fi folositi ca nada vie pt. rapitori.
Pescarul din poza e un vietnamez ce prindea pestisori sub barajul lacului Livingston pe raul TRINITY RIVER ca sa ii foloseasca la prinderea white bass-ului sau cat fish-ului.
Unde pescuiesc eu la ROLLOVER PASS majoritatea pescarilor au postrovoale pt. a prinde pestisorii folositi sa prinda pastrav de mare ,red fish,black drum si calcan.
Am si eu un postrovol in garaj pe care insa nu stiu sa-l arunc ,dar nici nu mai e cazul ca pescuiesc doar la artificiale.

E adevarat insa ca am vazut destui mexicani batand canalele din interiorul orasului cu postrovoalele ,dar nu oricum ci unul pe un mal celalalt pe partea opusa pt. a prinde fitofag ,crap si alti pesti pt. mancare.
I-am vazut de asemenea in surf prinzand cu postrovolul mullet tot pt. a fi mancati .

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Mai 19th, 2010, 12:58 am

Chiar, de curiozitate, "pescari" cu halau ai vazut vreodata in SUA? Ma refer la halaul mare, de-ala de la 2x2m in sus, nu la alea mici pentru prins pestisori pentru dat la viu.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 19th, 2010, 6:55 pm

Nu,nu am vazut si nici macar in cataloagele de pescuit.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde tudor pe Mai 19th, 2010, 9:23 pm

Prostovolul meu il am din SUA. M-am antrenat mult cu el ca sa-l arunc ca lumea. Trebuie tinut cu amandoua mainile si cu dintii. Dupa aia merge. Numai sa nu se incurce nailonul ala in dinti ca ai scapat de ei cand arunci. Eu ii am inca pe toti. Insa experienta mi-a aratat ca prind numai maruntis. Si asta stiu sa prind cu o bambina de 3m, o mana de nada si niste viermusi. Asa nu mai car prostovolul, greu ca dracu, si utilizabil numai pe ape private. Pe public e interzis.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 19th, 2010, 10:14 pm

Se vede ca n-ai luat lectii de la nea Popol asta :lol:

Din ce-am vazut acolo, tehnica corecta nu presupune dinti :D , se pune prostovolul pe umar si tot bratul drept, ca o capa, si se arunca cu stanga si cu dreapta, rotind usor spre stanga.

P.S. Eu as jura ca lacul ala unde dadeau cu prostovolul si halaul nu era privat, parea destul de mare.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 20th, 2010, 8:27 am

Sunt lacuri unde unii au autorizatii de pescuit cu plase, cum am precizat mai sus. E unul langa Nantes unde numai 7 pescari profesionisti sunt autorizati sa pescuiasca. Cat or mai prinde anghila. Du ce va dispare anghila vor dispare si ei.
Pe marile lacuri din Alpi, Leman, Bourget, Annecy, sunt pescari profesionisti. Dar aia cauta numai salmonidele. Restul nu-i intereseaza.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2010, 9:17 am

Ar mai fi o varianta, dar nu stiu daca se practica in Franta: ape detinute de comunitatea locala. Exista asa ceva acolo? Ca daca da, se explica tot.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 20th, 2010, 11:17 am

Sunt ape detinute de municipalitati spre exemplu.
Insa nea Popol sunt sigur ca este din asta cu autorizatie din tata-n fiu. Cand se va stinge el ori continua ficiorul, putin probabil, ori dispare autorizatia caci trebuie si astia sa plateasca o taxa ca sa poata arunca plasele.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2010, 11:56 am

Stii de ce m-am gandit la varianta cu ape detinute de comunitatea locala? Pentru ca e clar ca un primar dintr-un sat nu se poate pune contra acestui soi de batranei (incep astia sa te vorbeasca pe la birtul local, si una-doua te trezesti ca pierzi urmatoarele alegeri :lol: ).

Asa ca, daca si in Franta exista sistemul cu ape detinute de comunitatile locale, e clar ca sunt si locuri unde genul asta de pescuit e permis (doar pentru localnici, evident), fara sa fie neaparat cazul de autorizatii din tata-n fiu pentru pescuit traditional de subzistenta.

Sunt curios daca nea Popol asta baga si niste amperi pe timp de noapte, sau se multumea doar cu halaul si prostovolul :lol: . Siguranta de sine cu care refuza ideea pescuitului cu lanseta dadea de gandit :roll: .

Apropo de "cultura" braconajului in Franta, filmul asta e vizionare obligatorie http://www.imdb.com/title/tt0051989/
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 20th, 2010, 12:24 pm

Apele, chiar daca apartin unei primarii, din moment ce comunica cu alte ape li se aplica legea nationala. Numai apele complect inchise au un statut special si aici proprietarul face ce vrea.
Deci nea Popol are obligatoriu o autorizatie de la stat si plateste o taxa anuala pentru acest lucru.
La curent nu da nimeni, si oricum nu e piata pentru pestele de apa dulce in afara de anghila, salau si salmonide.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2010, 12:40 pm

Si biban, care era vandut pe poste de delicatesa in Paris :D .

Oricum, vazand personaje de-astea gen Popol, poate o sa inteleaga mai multi cat de demni de respect sunt oamenii ca Jean Scurtu, care, desi au prins vremurile alea cand nimeni nu ridica din sprancene daca te vedea ca bagi o plasa, au evoluat odata cu timpurile si acum pescuiesc mai modern si mai civilizat decat multi tineri...
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 20th, 2010, 2:32 pm

Gerula scrie:Si biban, care era vandut pe poste de delicatesa in Paris :D .

Biban ? N-am vazut de vanzare asa ceva de cand sunt aici. Poate biban de Nil.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 20th, 2010, 3:33 pm

Nu stiu ce sa zic, scria filet de perche si erau bucati relativ mici, nu pareau sa provina din balene de-alea de Nil.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Mai 20th, 2010, 4:42 pm

De Nil erau. Biban comun nu se vinde.
tudor
hârşit în rele

Următorul

Înapoi la Ce-am mai prins