Ce n-am prins

Povesti pescaresti, de preferinta macar cu un sambure de adevar

Ce n-am prins

Mesajde Gerula pe Martie 4th, 2009, 1:39 am

Care au fost cele mai spectaculoase rateuri? Avea coada cat lopata? Avea ochiul cat maslina? Topic pentru pescaresti :D (cu bun simt :lol: )

Cea mai tare faza am patit-o la Galati, intr-o delegatie, cand am iesit la un pescuit de dupa-amiaza cu un coleg de la un ziar local, care mi-a imprumutat si un bat. (par de 3m, mulineta tip extinctor, fir de 0.35 :D etc). Eu faceam un misto total, sustinand ca nu se poate prinde nimic la rapitor cu asemenea scule si mai ales cu asemenea naluci (niste gruburi imense, banuiesc chinezesti, dintr-un plastic relativ tare si cu niste culori spalacite). Ei bine, la un moment dat am agatat ceva, n-as putea spune ca a fost atac, pur si simplu firul a luat-o din loc spre amonte. Si da-i, si strange frana, si pompe4aza, si degeaba :lol: . Desi vaselina din mulineta pleca spre cer sub forma de fum, iar echipamentul era MULT mai puternic decat ceea ce folosesc eu de obicei, nu a fost chip macar sa incetinesc creatura. S-a dus in sus cu viteza constanta, pana a rupt nodul de pe tambur (asta dupa ce am si alergat pe mal vreo 200 de metri prin boscheti, pana n-am mai avut pe unde trece :lol: ).
Nu l-am simtit cum simti un peste, adica nu smucea, nu venea mai aproape de mal, nu se indeparta, avea cursul lui si se ducea pe el. Daca ar fi mers la vale as fi zis ca-i vreun bustean sub apa, dar asa, sincer n-am idee ce-a fost. Amicul zicea ca probabil am pus jigul pe ceva sturion mare.
Oricum, nu cred ca exista pe lumea asta echipament cu care sa fi putut opri chestia aia.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Ce n-am prins

Mesajde taicanoe pe Martie 4th, 2009, 12:38 pm

:lol: ala era ultimul submarin romanesc ... cred ca intamplarea a avut loc inainte de disparitia totala a flotei :lol:
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Martie 4th, 2009, 12:48 pm

M-am interesat, "Delfinul" era in reparatii capitale la vremea aia :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Martie 6th, 2009, 11:22 pm

Nimeni nu mai vrea sa ne impartaseasca esecurile spectaculoase? :D
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Martie 8th, 2009, 12:49 pm

Dunare - curent foarte tare, apa adanca, spre seara - ora 19 - 20 ... oricum inca era lumina dar ma echipasem deja pentru pescuitul de noapte la salau
Lanseta Avid 8,6 2oz ... jiguri de 18 - 22 gr + voblerele pregatite pentru noapte ... fac cateva lansari, las cateva jiguri in agatatura si in momentul cand cautam alt jig dau peste jigurile de 40gr. cu care dadeam dupa somn, am pus repede un asemenea jig + un twister mai marishor doar in ideea de a incerca sa vad cat pot incarca avidul cu 40gr ... si fac o lansare la aprox 40 m ... nici macar nu astept sa se duca jigul la fund si incep sa recuperez incet, destul de relaxat cu gandul sa mai incerc o lansare puuutin mai tare ... cand, ce sa vezi, ma lovit trenul - adica una bucata somn banuiesc eu ca o bucata destul de captusita pentru ca n-am apucat sa schitez nici un gest. In prima faza parca jigul a fost oprit intr-o stanca dar asta asa cam jumatate de secunda dupa care frana mulinetei a inceput sa faca scandal (era destul de stransa, poate chiar prea stransa ) pentru ca "trenul" o luase de-a latul Dunarii inspre malul sarbesc.
N-am apucat sa misc in front, pestele a tinut tot timpul fundul raului, nu a facut nici macar o tentativa de a se opri sau ridica ... eu ma uitam cum se desfasoara textilul de pe mulineta si cum firul parca se scufunda intr-o prapastie iar dupa cateva secunde a pocnit firul - in zona rupturii mi-a facut impresia ca a fost frecat de piatra - toata treaba a durat mult mai putin decat vi-a luat voua sa cititi. A plecat cu peste 50 m de textil si am fost nevoit sa pun alt fir ca sa mai pot pescui in noaptea aia.
Nu stiu daca asta a fost cel mai spectaculos esec al meu (a durat prea putin ca sa fie foarte spectaculos) dar oricum a fost o faza de genul "ce n-am prins"
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Martie 8th, 2009, 6:24 pm

Faza pare oarecum similara cu a mea, doar ca , la tine, pestele a luat-o spre malul opus si s-a terminat repede. Pe mine m-a mai si facut sa alerg prin boscheti in amonte :lol: .

Ce m-a facut paf pe mine la momentul ala e ca dadeam cu un echipament heavy-nesimtit :lol: si tot n-am avut nici cea mai mica sansa.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Martie 8th, 2009, 9:49 pm

Mi s-a intamplat si mie. Pe o lanseta MH casting, fir de 12 lbs, dadeam cu un cranck bait Rapala dive to. Eu cautam salaul.
Tot la fel ca si voi am simtit ca se blocheaza naluca. Dupa aia a luat-o intr-o directie. Am incercat sa blochez frana pana la limita de ruptura a firului si am ramas aproape fara fir pe tambur. Cum eram in barca, colegul a demarat motorul si am prins locmotiva care continua linistita traseul. Deci colegul m-a mentinut pe verticala deasupra somnului (ca altceva nu putea fi) si eu trageam cat puteam. Submarinul nici nu si-a schimbat directia nici nu a incetinit. Dupa 10 minute am blocat bobina cu mana si s-a rupt firul pentru ca mi-am dat seama ca vom dormi pe lac. (lac care are 110km si mai erau cam 80 pana ca pestele sa ajunga ma baraj)
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Martie 8th, 2009, 10:33 pm

Din barca eu zic ca totusi aveai o sansa. Din aceeasi viteza cu el merita sa opresti motorul si sa vezi daca iti permite firul sa va remorcheze somnul. Cred ca obosea destul de repede asa.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Martie 8th, 2009, 11:12 pm

Am incercat dar barca era mare si grea.

Imagine

Imagine

Asta era insa eu am facut poza asa ca-mi vezi colegii. Eram in acelasi tip de barca cu acelasi motor.

Ca sa revin la drill, pur si simplu m-am saturat de nesimtitul care nici nu simtea ca trag de el.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Martie 8th, 2009, 11:25 pm

Da, stiu cum e senzatia, foarte ciudata :D .

Barca e intr-adevar mare, dar din plina viteza, eventual doar reducand motorul, fara a-l opri complet, cred ca puteai sa-l pui pe nesimtit la tras :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Martie 9th, 2009, 11:18 am

Tudore, stii ce nu inteleg eu? Ma uit si la imaginile astea http://www.jcpoiret.com/bapw/index.html ... record.htm si ma intreb cum naibii se pot prinde asemenea exemplare intr-o tara in care somnul a fost introdus la sfarsitul anilor 70, in timp ce aici si capturile de 30-40 de kile sunt raritati?

De acord, acolo nu curenteaza nimeni, dar totusi Dunarea e Dunare, nu o balta de cativa kilometri patrati.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Martie 15th, 2009, 11:22 am

In afara de mine, taicanoe si tudor, nu mai indrazneste nimeni? :D
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Martie 15th, 2009, 5:14 pm

Astia sunt somnii cei mai batrani. La 30 de ani ajung la talia asta. Nu-i curenteaza nimeni, nu toti pastreaza tot pestele, asa se ajunge la astfel de rezultate. :ugeek:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Martie 15th, 2009, 9:48 pm

http://www.youtube.com/watch?v=RPCilghxxW4 Scapat si eu un crap mare.Primul prins avea probabil 9-10 kilograme si n-a luat fir nici pe departe ca asta.Pacat.Ar fi fost un dril pe cinste.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Jean Scurtu pe Martie 16th, 2009, 8:51 am

Am mai scris pe alte forum-uri ca mi s-a intamplat si mie pescuind de pe mal sub barajul lacului Livingston la jig 1/16oz.la white bass cu un bat telescopic TRABUCCO EXXON POWER BOLO de 5m.,DAIWA SS TOURNAMENT 700,FIRELINE SMOKE 4LB.+SEAGUAR CARBON PRO 4LB. fluorocarbon leader sa intep si sa agat ceva pe fundul apei.Necajit ca iara imi pierd jig-ul am incercat un pic sa fortez cu batul dar fara succes,asa ca m-am hotarat sa rup firul tragand doar de fir.

Nici nu am inceput bine sa trag de fir ca "agatatoarea" s-a pus in miscare asa ca a inceput drill-ul nestiind cu ce am de a face.Abia peste cateva minute am reusit sa vad ca aveam de-a face cu un peste aligator(garfish) ce a iesit la suprafata apei de vreo doua ori si era ca lungime aproape cat mine.
Deoarece nu aveam minciogul la mine lasandu-l in locul in care pescuisem mai inainte l-am strigat pe prietenul meu Claudiu,brasovean la origine, sa vina cu minciogul.Cand a venit i-am spus ca nu cred ca voi putera scoate pestele fiind mare si agatat pe dinafara.Am reusit totusi sa-l aduc la mal sub varful batului de vreo cinci ori dar cand incercam sa-l ridic(desi nu ar fi intrat in minciog) se zbatrea si trebuia sa-i dau fir.Claudiu a asteptat o ora cu minciogul apoi s-a plictisit si a plecat sa pescuiasca.

S-au strans pescarii ca la circ,dar dupa 2,5ore(cronometrat) cand mana dreapta incepuse sa ma doara si degetele sa amorteasca pestele a luat-o in directia unor pescari negrii ce pescuiau la fund la catfish cu fire groase si am fost nevoit sa fortez un pic incercand sa schimb directia pestelui si atunci a cedat nodul de la carlig.....

Niciodata pana atunci nu am avut parte de un drill asa de lung ,obositor,dar sunt totusi bucuros ca am vazut ce mare e pestele si ca totusi cu fir de 4lb.(1,8kg.) l-am adus la mal de vreo cinci ori ,dar fara succes.

Ca tacamul sa fie complet tot in aceeasi zi pescuind in locul unde pescuiam inainte impreuna cu Claudiu,tot la jig 1/16oz. am agatat tot pe dinafara ,probabil un paddle fish urias pe care nu l-am vazut si care dupa intepare a plecat ca un submarin luandu-mi aproape tot firul,noroc ca iara s-a rupt nodul de la carlig ca altfel ramaneam fara fir!!!

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Martie 20th, 2009, 11:57 am

Nea Jeane, chestiile astea demonstreaza inca o data valabilitatea teoriei tale despre betele lungi cu actiune moderata. Cu un bat fast si fir asa subtire nici nu apucai sa simti bine garfish-ul ala :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Martie 20th, 2009, 1:19 pm

1998 sepembrie....
stationar dupa somn in pragul 3..... minutul 0- 3 trasaturi lente ca de crap.... pauza 10 sec..io asteptam sa-i dau teapa....si fleoshk.. firul blana pe apa... teapa de rigoare...ca agatata... in 10 sec a luat-o usor la deal... l-am contrat... intors...
min 35.... mai aveam jumatate din cei 120m de o.50 pe mulineta... DAM 330 N QUIK FInessa.... mai strang un pic de frana.. si parca vine...
in pragul doi... il ridic cu batai in cotor...pleaca la vale... da in pragul 1...si se duce...
pe toata struna ramasa ,asa doar cu plumbul...pe o lungime de mini un metru...mucus gros.. de ziceai ca dau cu fir de 3,5 mm...

ah...coropisnite, 3 buc pe ancora de 5/0...lanseta browning 2,7 , fibra plina...
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde Gerula pe Martie 21st, 2009, 11:04 am

Asta a fost la limita, cu putina sansa il scoteai.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Aprilie 8th, 2009, 11:14 am

dadeam la salau ,vad un somn ca se intoarce sus la 20 m de barca .schimb jigul, pun unul greu cu un shad de 4' alb sidef si lansez cu bolta .la al 3-lea lanseu ,tampon .mi-a intrat in dreapta barcii ,ma ocoleste in aval si cand urca in amonte, monofilamentul se freaca de ata ancorei si o taie .se cheama ca sunt dezancorat ,cu un somn la capatul firului ,monofilament de 0.28 ,leader textil +agrafa vartej la jig .lanseta moderate ,mulineta silstar 3 rulmenti ,galet ceramic .am tras 80 de minute pe ceas de el ,cu mainile ridicate ,cu genunchii pe burduful barcii e horror ,faci febra musculara ,inima o ia razna ,pulsul il simti in urechi .firul tensionat si torsionat se deteriora vizibil pt ca nu aveam rulment pe galet .ma tarait amonte aval vreo 300m ,l-am ridicat de 2 ori pana sus dar nu puteam sa fac priza ,avea o gura cat o geanta de voiaj, priza jigului ferma pe cerul gurii ,mai lung decat barca (ufinka,cu podea gonflabila ).cand a plecat a 3-a oara pe fundeni firul se blegeste si scot linia cu agrafa basculata .nu a cedat mono de 28 ,a cedat agrafa ;de atunci nu mai folosesc .am iesit la mal si am stat blocat 1ceas .amintiri ....
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Aprilie 8th, 2009, 11:19 am

Cu ce te ancorasei, cu ata de papiota? :D La mine in general e invers, pun niste otgoane de trebuie sa le tai cu cutitul daca se agata ancora de ceva pe fund :lol:
Gerula
Site Admin

Înapoi la Ce-am mai prins